starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Słodkie kursy dla zawodowców w „Ogrodniku”

27-05-2021 13:15

A A A

W miniony weekend mogliśmy zainaugurować cykl profesjonalnych i certyfikowanych kursów w ramach projektu dofinansowanego ze środków UE „Okno na karierę”. Nauczyciele mieli możliwość skorzystania ze szkolenia „Monoporcje”, zaś uczniowie realizowali kurs „Cukiernik II stopnia”.

 

Uczniowie i nauczyciele pod okiem mistrzów cukiernictwa, Anny Jędrzejewskiej i Pavlo Baranova poznali sposoby przygotowania wykwintnych deserów restauracyjnych, zwanych także profesjonalnie monoporcjami cukierniczymi. Są to najnowsze trendy w sposobie przyrządzania i podawania deserów w najlepszych restauracjach i kawiarniach. Mają one zachwycać gościa bogactwem różnych smaków, aromatów, tekstur, fakturami wykończenia i fantazyjnym sposobem podania. Każdy deser powinien być bardzo starannie przyrządzony z najlepszych surowców. Skład takiego deseru jest bardzo skomplikowany. Powinien on zawierać coś chrupkiego, aksamitnie kremowego, a także powinien być przełamany smakami owocowych frużelin, galaretek i musów. Pożądana jest również przemyślnie ukryta płynna słodkość, która ujawnia się po skruszeniu naczynka z czekolady lub karmelu. Do wykończenia używa się kolorowych glazur, płatków złota, owoców i ozdób z karmelu i czekolady.

Zarówno nauczyciele, jak i uczniowie mieli możliwość opanowania technik cukierniczych oraz zasad komponowania smaków i tekstur. Prowadzący zachęcali do kreatywnego eksperymentowania, odwagi i fantazji w sposobach prezentacji dań.

Wykonane desery zostały tak przyrządzone, aby zgodnie trendami sztuki cukierniczej, pieściły wszystkie zmysły. Fotografie, niestety, działają tylko na zmysł wzroku.

ZS RCKU Sochaczew

ZOBACZ GALERIE