starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Greckie klimaty w Iwaszkiewiczu

04-11-2021 08:41

A A A

Na potęgę zdobywania wiedzy i umiejętności przez doświadczenie zwrócił już uwagę Konfucjusz: „Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem”.

Ta prawda ma szczególne zastosowanie w przypadku uczniów kształcących się w zawodzie. Kiedy mają oni szansę na interakcję z obiektem ich zainteresowań, bezpośrednio obserwują działania zawodowców, mogą im towarzyszyć i pod ich doświadczonym okiem przetwarzać teorię na działanie, stają się z uczniów – praktykami.  

Takimi „praktykami” stała się 50-osobowa grupa uczniów z Technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.

Przez dwa tygodnie zawodowych mobilności 14 uczniów klas technik ekonomista, 2 uczniów klas technik rachunkowości, 12 uczniów klas technik reklamy, 11 uczniów klas technikum hotelarstwa oraz 11 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywało doświadczenie zawodowe na stażach w Grecji, na Riwierze Olimpijskiej.

Projekt „Ponadnarodowe kooperacje szansą na rozwój zawodowy” to kolejna edycja programu Erasmus + realizowana przez Szkołę przy wsparciu powiatu sochaczewskiego. Zrealizowana w maju Mobilność I przyczyniła się do rozwoju wiedzy i umiejętności uczniów klas technikum: ekonomista, rachunkowość i technik reklamy w zakresie prowadzenia analizy finansowej przedsiębiorstwa, tworzenia strategii marketingowej oraz projektowania działań promocyjnych, z uwzględnieniem specyfiki przedsiębiorstwa, jego lokalizacji i oczekiwań rynku. Natomiast wrześniowa Mobilność II, dzięki trwającemu sezonowi turystycznemu w Grecji, dała hotelarzom i gastronomom z Iwaszkiewicza okazję do praktyki w zakresie obsługi konsumenta oraz pracy na poszczególnych stanowiskach związanych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim i jego oczekiwaniami wobec sektora gastronomicznego.

Dni stażowe, kontakt ze specjalistami z branży oraz bogaty program kulturowy realizowany przez obydwie grupy młodzieży z Iwaszkiewicza zdecydowanie pozywanie wpłynął na rozwój interpersonalny młodzieży, wzrost kompetencji językowych oraz poszerzył ich horyzonty zawodowe.

W dniu 27 października w szkolnym „Greckim Bistro” została podsumowana edycja projektu Erasmus + 2021 „Ponadnarodowe kooperacje szansą na rozwój zawodowy”.

Wspierani przez nauczycieli, opiekunów projektu: Dorotę Waszczeniuk, Dorotę Cywińską i Agnieszkę Mućkę, technicy ekonomiści, rachunkowości i reklamy pochwalili się, przed społecznością szkolną i zaproszonymi gośćmi, zdobytymi umiejętnościami organizacyjnymi przedsięwzięcia takiego typu – planowanie, promocja, dokumentacja rozliczeniowa A hotelarze i gastronomowie zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne i obsługi konsumenta.

Bistro zaszczycili swoja obecnością wicestarosta sochaczewski Tadeusz Głuchowski, Urszula Opasiak, dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji w Sochaczewie, Anna Syperek z Wydziału Promocji, Kultury i Sportu w Starostwie, wspierający szkołę w trakcie realizacji projektu Marek Kubiak i Jakub Rokicki oraz dyrekcja szkoły Hanna Bonecka i wicedyrektor Renata Skoneczna-Leśniewska.

Goście, otoczeni aromatem musaki, rozsmakowani w prawdziwej greckiej sałatce i tzatzikach, oczarowani słodkością musu chałwowego oraz nutą „kumarowego” i kasztanowego miodu, przenieśli się w klimat magicznej Krainy Olimpu.

Nauczyciele i uczniowie Iwaszkiewicza wyrażają nadzieję, że za rok o tej samej porze będą mieli szansę podsumowywać kolejny wyjazd projektowy.

Agnieszka Mućka, Szkolny Koordynator Projektu

 

ZOBACZ GALERIE