starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Kultywujemy wielkanocne tradycje

02-04-2012 10:13

A A A
Już po raz siódmy w niedzielę, 1 kwietnia w Hotelu Chabrowy Dworek w Serokach odbyła się impreza pn. ‘Wielkanoc na Mazowszu”. Tak jak w latach poprzednich, tak i tym razem dopisali wystawcy i zwiedzający, którzy mogli zakupić m.in. dekoracje świąteczne, wielkanocne wypieki, palmy, koszyczki, malowane jaja czy okazałe wyroby artystyczne z drewna, filcu. Były też stoiska z ekologicznymi jajami kur zielononużek oraz wyrobami pszczelimi.

Tradycyjnie, w Niedzielę Palmową Starostwo Powiatowe i Hotel Chabrowy Dworek zorganizowali kiermasz wielkanocny, w którym udział wzięło 35 wystawców m.in. z Łowicza, Żyrardowa, Grodziska Maz, Otrębus, Gostynina czy Łącka i Płocka. A i ok. 800 zwiedzających zawitało tego dnia do Chabrowego Dworku, zakupując nie tylko stroiki świąteczne, pisanki czy rękodzieło artystyczne, ale również degustując kuchnię regionalną, tradycyjną i ekologiczną.
Specjalnie przygotowany stół regionalny zawierał potrawy regionalne i tradycyjne, m.in. żur wielkanocny, schab pieczony z jabłkami, rolady z indyka, pasztet z zająca, czy jaja faszerowane w sosie tatarskim. Był też chleb domowy i ciasta. Były też produkty ekologiczne jak czosnek z ziołami w oleju czy buraczki ćwikłowe w zalewie czy podgrzybki marynowane.

Przed godz. 14.00 poświęcenia palemek dokonał proboszcz parafii w Pawłowicach ks. Mieczysław Mackiewicz. Wszystkim wystawcom starosta Tadeusz Koryś wręczył pamiątkowe dyplomy oraz nagrodził okazałymi statuetkami najładniejsze stoisko wystawiennicze – Ewy Strzyżewskiej, zaś statuetka za najładniejszą palemkę powędrowała do Warsztatów Terapii Zajęciowej w Sochaczewie a za koszyczek wielkanocny do Małgorzaty Szymańskiej z Brochowa.

W imprezie udział wzięli m.in. przewodnicząca Rady Powiatu Halina Pędziejewska, wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Jolanta Popiołek, starosta Tadeusz Koryś i wicestarosta Janusz Ciura, członek Zarządu Powiatu Przemysław Gaik, radny powiatowy Jerzy Żelichowski, wójt Mirosław Orlińśki i Marek Olechowski a także radny sejmiku województwa mazowieckiego Adam Orliński.

Organizatorzy – Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Sochaczewie oraz Hotel Chabrowy Dworek składają serdeczne podziękowania wystawcom oraz mieszkańcom za tak liczny udział w imprezie, która wprowadziła nas niewątpliwie w klimat pięknych Świąt Wielkiej Nocy.
Impreza wystawienniczo-promocyjna „Wielkanoc na Mazowszu” miała charakter otwarty, wstęp na nią był bezpłatny.

Muzycznie czas umilał występ Joanny Cieśniewskiej i Leszka Lewickiego z Teresińskiego Ośrodka Kultury.
Patronat honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.
Impreza współfinansowana była ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wielsjkich na lata 2007-2013 – inwestycja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

ZOBACZ GALERIE