19-12-2022 13:05
14 grudnia br. w Zespole Szkole im. Jarosława Iwaszkiewicz odbyła się VI edycja Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. Tematem konkursu było zdobienie pierników świątecznych. W tym roku konkurs kulinarny był nietypowy, ponieważ do udziału mogli przystąpić uczniowie wszystkich klas (nie tylko gastronomicznych) z terenu powiatu sochaczewskiego. Z zaproszenia skorzystały: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Sochaczewie, Branżowa Szkoła I stopnia w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym „Dom na Szlaku” w Załuskowie oraz Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie.
Konkurs polegał na artystycznym udekorowaniu pierników przygotowanych przez organizatora konkursu, czyli Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza. Każdy z uczestników miał do udekorowania pięć pierników o określonych kształtach: gwiazdka, domek, dzwonek, serce, choinka. Do dyspozycji był lukier królewski, elementy ozdobne cukrowe, barwniki, pędzelki, wykałaczki, rękawy cukiernicze. Czas przeznaczony na wykonanie zadania konkursowego wynosił 120 minut.
Nagrody w konkursie ufundowała starosta sochaczewski Jolanta Gonta a otrzymali je: I miejsce - Kinga Kęska z klasy VI technikum reklamy, II miejsce - Aleksandra Tymorek z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz III miejsce - Weronika Kusiak z IV klasy technikum reklamy. Wszystkie uczennice z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicz.
Wyróżnienie otrzymali: Weronika Drzewiecka z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Sochaczewie oraz Wiktoria Sipa z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego “Dom na Szlaku” w Załuskowie.
Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za udział w konkursie, a nagrodzonym Gratulujemy!
ZS im. J. Iwaszkiewicza
ZOBACZ GALERIE