starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Mistrzynie Drobiowego Smaku - uczennice sochaczewskiego „Ogrodnika”

20-10-2023 12:24

A A A

„Bitwa na drobiowe smaki” to ogólnopolski konkurs kulinarny, skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Konkurs realizowany jest przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Podczas dwudniowych zmagań konkursowych, polegających na przygotowaniu potraw z drobiu, uczniowie uczestniczą w live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni. Dania przygotowane przez młodzież ocenia jury, w składzie: Łukasz Konik, Robert Sowa, Artur Wawer.

Dania są oceniane pod kątem kreatywności, smaku oraz techniki. Dla sędziów jest ważne tempo pracy, utrzymanie porządku, stosowanie zasad zero waste oraz podział pracy w dwuosobowym zespole.

Uczennice sochaczewskiego „Ogrodnika‘’ Maja Golińska i Natalia Augustyniak z kl. 5 tż podczas potyczek kulinarnych zaprezentowały potrawy „Zupa krem z dyni z grzanką czosnkową i chrupiącym kurczakiem” oraz „Roladki z kurczaka z kurkami, na puree z batata z owocowym sosem leśnym”.

Uczennice z tym daniem przeszły do ścisłego finału ogólnopolskiego konkursu. Na kulinarnym polu bitwy stanęło 11 zespołów, wśród nich Maja i Natalia, które wykazały się kreatywnością i zaangażowaniem, zdobywając II miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym - finał mazowieckie.  Zaprezentowały filet z kurczaka w ziołach na placuszkach z cukinii z sosem żurawinowym.

Uczennice zostały uhonorowane medalem, dyplomem i nagrodami z rąk Mistrza Kuchni Łukasza Konika. Jest to ogromny sukces dla Zespołu Szkół RCKU, nauczyciela prowadzącego - Anety Bożewskiej, ale przede wszystkim dla uczennic Mai Golińskiej i Natalii Augustyniak - Mistrzyń Drobiowego smaku!

Aneta Bożewska – ZS RCKU

ZOBACZ GALERIE