20-10-2023 12:24
„Bitwa na drobiowe smaki” to ogólnopolski konkurs kulinarny, skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Konkurs realizowany jest przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Podczas dwudniowych zmagań konkursowych, polegających na przygotowaniu potraw z drobiu, uczniowie uczestniczą w live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni. Dania przygotowane przez młodzież ocenia jury, w składzie: Łukasz Konik, Robert Sowa, Artur Wawer.
Dania są oceniane pod kątem kreatywności, smaku oraz techniki. Dla sędziów jest ważne tempo pracy, utrzymanie porządku, stosowanie zasad zero waste oraz podział pracy w dwuosobowym zespole.
Uczennice sochaczewskiego „Ogrodnika‘’ Maja Golińska i Natalia Augustyniak z kl. 5 tż podczas potyczek kulinarnych zaprezentowały potrawy „Zupa krem z dyni z grzanką czosnkową i chrupiącym kurczakiem” oraz „Roladki z kurczaka z kurkami, na puree z batata z owocowym sosem leśnym”.
Uczennice z tym daniem przeszły do ścisłego finału ogólnopolskiego konkursu. Na kulinarnym polu bitwy stanęło 11 zespołów, wśród nich Maja i Natalia, które wykazały się kreatywnością i zaangażowaniem, zdobywając II miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym - finał mazowieckie. Zaprezentowały filet z kurczaka w ziołach na placuszkach z cukinii z sosem żurawinowym.
Uczennice zostały uhonorowane medalem, dyplomem i nagrodami z rąk Mistrza Kuchni Łukasza Konika. Jest to ogromny sukces dla Zespołu Szkół RCKU, nauczyciela prowadzącego - Anety Bożewskiej, ale przede wszystkim dla uczennic Mai Golińskiej i Natalii Augustyniak - Mistrzyń Drobiowego smaku!
Aneta Bożewska – ZS RCKU
ZOBACZ GALERIE