30-10-2023 12:24
Już po raz kolejny w Zespole Szkół Specjalnych w Erminowie zorganizowany został Tydzień Zdrowia. W dniach 23- 27 października 2023 roku uczniowie uczestniczyli w różnego rodzaju aktywnościach, które miały na celu propagowanie zdrowego stylu życia, motywowanie do dbania o zdrowie i zachęcanie do aktywnego spędzania wolnego czasu. Celem podejmowanych działań było również kształtowanie postawy odpowiedzialności za własne zdrowie w aspekcie fizycznym i psychicznym.
Tydzień Zdrowia rozpoczął się nietypową rywalizacją sportową. Koło Sportowe przygotowało zawody w przeciąganiu liny. Konkurs polegał na rywalizacji „ każdy z każdym”, w dwóch kategoriach wiekowych: klasy 4-8 Szkoły Podstawowej oraz klasy 1-3 Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Uczniowie klas 1-3 Szkoły Podstawowej oraz wychowankowie zespołów rewalidacyjno-wychowawczych wzięli udział w zawodach w formie zabawowej. W pierwszej kategorii najlepsi okazali się uczniowie klasy4-6 um, w drugiej kategorii klasa 1uP-3Pu.
Największy aplauz i zainteresowanie wzbudziła rywalizacja między nauczycielami a paniami pomocami. Pracownicy szkoły aktywnie, z zaangażowaniem oraz uśmiechem na twarzy przystąpili do zabawy dając tym bardzo dobry przykład dla uczniów.
Kolejnego dnia, czyli 24 października cała społeczność szkolna uczestniczyła w warsztatach „Dzień Chleba”. Celem spotkania było przybliżenie uczniom, w jaki sposób powstaje chleb, jaką symbolikę za sobą niesie. Pokazano, jakie pieczywo jada się w innych częściach świata. Panie ze szkolnego Koła Wolontariatu upiekły chleb, przygotowały pasty i konfitury, które można było spróbować. Przeprowadzono doświadczenia z użyciem drożdży, które wykorzystywane są do wypieku chleba. Dzięki tym eksperymentom zgłębiliśmy wiedzę na temat pieczywa. Teraz uczniowie mogą być ekspertami w domowych wypiekach.
W akcję wolontariatu po raz kolejny włączyła się Piekarnia Gzik z Sochaczewa, której serdecznie dziękujemy za przekazanie daru.
W środę naszą szkołę odwiedzili wyjątkowi goście, zawodnicy oraz trener Klubu Rugby Orkan Sochaczew, Mistrzowie Polski. Trener Maciej Brażuk oraz zawodnicy zaprezentowali uczniom w przystępny sposób podstawowe zasady rugby oraz elementy gry. Uczniowie mogli wspólnie ze sportowcami wykonać młyn, szarżę, aut itp. Sportowcy zachęcili do ćwiczeń nawet największych nieśmiałków. Wywołało to prawdziwą radość oraz ogrom pozytywnej energii. Uczniowie mieli również możliwość zadać zawodnikom pytania dotyczące gry,ale także życia jakie prowadzą w swoich krajach (Urugwaj, Argentyna). Społeczność szkolna otrzymała od sportowców koszulkę klubu, piłki oraz bilety na mecz, które umożliwią zrozumienie zasad rugby oraz zaszczepią w uczniach ducha zdrowej rywalizacji oraz potrzebę aktywności fizycznej. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy naszym gościom za przybycie.
W czwartek odbył się konkurs sałatkowy, który jest już tradycją w naszej szkole. Uczniowie wszystkich klas wraz z wychowawcami przygotowali różnorodne sałatki, które zaskakiwały pomysłowością, smakiem oraz wyglądem. Jury nie miało łatwego zadania, aby wyłonić zwycięzcę. Doceniono nie tylko walory smakowe, ale również pomysłowe i kolorowe dekoracje. Wspólna degustacja zachęciła wszystkich uczniów, nawet niejadków do skosztowania potraw.
Tydzień Zdrowia zakończył się prelekcją na temat „Talerza Zdrowego Żywienia”, czyli nowych zaleceń zdrowego żywienia opracowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Jest to prosty i przejrzysty sposób graficznego przedstawienia zasad prawidłowego odżywiania. Aby ułatwić uczniom zrozumienie tematu, Koło Prozdrowotne przygotowało makietę, która symbolizowała zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.
W nawiązaniu do zaleceń NIZP, Koło Prozdrowotne zaprezentowałouczniom propozycję przygotowania zdrowego posiłku w pudełku śniadaniowym. Dzieci mogły nie tylko zobaczyć, ale także skosztować pełnowartościowych i urozmaiconych przekąsek, m.in. kanapek z hummusem, pastami warzywnymi, masłem orzechowym, jogurtu naturalnego z mussli oraz warzyw i owoców.
Rozstrzygnięty został także konkurs plastyczny pt. „Talerz Zdrowego Żywienia”. Uczniowie otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody. Oto nagrodzeni uczniowie:
I miejsce - Gabrysia Księżak oraz Milena Maciaszek,
II miejsce -Natalia Sylwestrzak,
II miejsce- Maria Szlaga,
III miejsce- Albert Kujawa.
Gratulujemy!
Koło Prozdrowotne
ZOBACZ GALERIE