starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Tradycje Kulinarne Ziemi Sochaczewskiej w Iwaszkiewiczu

04-12-2023 09:31

A A A

To już siódma edycja Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Tradycje Kulinarne Ziemi Sochaczewskiej - piernik świąteczny", która odbyła się 30 listopada w Naszej Szkole. Patronatem konkursu było Starostwo Powiatowe w Sochaczewie które ufundowało nagrody za I, II i III miejsce.
W tym roku w konkursie uczestniczyły szkoły: Zespół Szkół imienia Prymasa Tysiąclecia Stefana Kardynała Wyszyńskiego z Teresina, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego im. Ignacego Garbolewskiego z Sochaczewa, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 roku z Sochaczewa oraz Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy "Dom na Szlaku" z Załuskowa.


Cel konkursu było podtrzymanie wśród młodzieży tradycji bożonarodzeniowych w tworzeniu piernikowych dekoracji, poznawanie i wykorzystywanie różnych dekoracji cukierniczych, rozwijanie zainteresowań wśród uczniów oraz rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości.
Konkurs polegał na artystycznym udekorowaniu pierniczków z obowiązkowym wykorzystaniem lukru królewskiego. Udział mogli wziąć uczniowie publicznych szkół ponadpodstawowych powiatu sochaczewskiego.


Z powodu wysokiego poziomu, jaki zaprezentowali uczestnicy, komisja konkursowa miała niebywałą trudność w przydzieleniu głównych miejsc w konkursie. Po burzliwych naradach ogłoszono zwycięzców trzech pierwszych miejsc oraz wyróżniono trzy uczestniczki konkursu:
* I miejsce zajęła: Aleksandra Tymorek uczennica z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
* II miejsce zajęła: Vanessa Hornowska - Ważyńska z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Załuskowie
* III miejsce zajęła: Maria Dobrołęcka z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego z Sochaczewa.

Wyróżnienia otrzymały: Julia Brzezińska z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego z Sochaczewa, Maja Kowalczuk z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Załuskowie oraz Rozalia Machała z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
 
Wszystkim zwycięzcom konkursu gratulujemy, a pozostałym uczestnikom i ich opiekunom dziękujemy za obecność i zaangażowanie, mamy nadzieję, że w następnym roku szkolnym ponownie zawitają do nas na konkurs.

Ogromne podziękowania dla Starostwa Powiatowego za ufundowanie nagród. Organizatorkami konkursu były: Lidia Pojawa oraz Katarzyna Strzałkowska-Bonat - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych.

ZOBACZ GALERIE