starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Zdrowo na świątecznym stole – wyniki konkursu

11-12-2023 10:52

A A A

W niedzielę, 10 grudnia podczas XI Kiermaszu „Boże Narodzenie na Mazowszu”, poznaliśmy laureatów konkursu na przepis zdrowej potrawy bożonarodzeniowej „Zdrowo na świątecznym stole”, zorganizowanego przez Starostwo Powiatowe oraz Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Sochaczewie.

- Celem konkursu było promowanie zdrowego stylu życia i kreatywności w kuchni poprzez zachęcanie uczestników do przygotowania przepisu na zdrową potrawę bożonarodzeniową, a także promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz inicjowanie działań integrujących lokalną społeczność – mówi przewodnicząca komisji konkursowej Beata Fergińska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sochaczewie. -  Uczestnicy postawili na dania rybne, nie zapominając o warzywach i aromatycznych przyprawach. Komisja nie miała łatwego zadania, gdyż wszystkie przepisy były bardzo ciekawe. Mam nadzieję, że będą one inspiracją dla wszystkich, którzy pragną świętować w sposób zdrowszy i równocześnie pyszny, a konkursowe dania zagoszczą na świątecznych stołach mieszkańców powiatu sochaczewskiego – dodaje Beata Fergińska.

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce – Zuzanna Urbańska z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego „Dom na Szlaku” im. gen. Tadeusza Kutrzeby w Załuskowie za przepis na „S-kuszonego łososia”;

II miejsce – Edward Bożewski z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego im. Ignacego Garbolewskiego w Sochaczewie za przepis na „Dietetycznego łososia z warzywami podawanego z sosem cytrynowym i kardamonem”;

III miejsce – Patryk Makowski z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 roku za przepis na „Cynamonowego karpia pieczonego z batatami”;

Wyróżnienie – Anna Gosiewska za przepis na „Rybkę zapiekaną w cebuli”;

Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich „Kreatywni” za przepis na „Dorsza w warzywnej pierzynce”;

Wyróżnienie – Piotr Misiak z Zespołu Szkół Specjalnych im. Ks. Jana Twardowskiego w Erminowie za przepis na „Pieczonego karpia Wigilijnego”.

 

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy. Fundatorem nagród było Starostwo Powiatowe w Sochaczewie. Mamy nadzieję, że dalsza podróż kulinarna będzie pełna smakowitych odkryć i zdrowych eksperymentów w kuchni!

Magdalena Zborowska - PSSE w Sochaczewie

 

Zwycięski przepis Zuzanny Urbańskiej na „S-kuszonego łososia”

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki na dwie porcje:

Na rybę:

200 g fileta z łososia, łyżka świeżego rozmarynu, łyżka świeżego tymianku, ząbek czosnku, ¼ cebuli, 20 g suszonych pomidorów z zalewy, 4 g soku z cytryny, pieprz mielony, drobno posiekany koperek

Na kaszę z warzywami:

1 łyżka oliwy, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, puszka kukurydzy, garść pomidorów koktajlowych, przyprawy (szczypta soli, pieprzu, papryka słodka), natka pietruszki, 200 g kaszy kuskus

Przygotowanie:

Łososia podziel na dwa kawałki, usuń skórę. Resztę składników (bez kopru) wrzuć do miksera lub moździerza, zmiażdż i powstałą pastą pokryj łososia. Każdą porcję łososia owiń papierem do pieczenia tworząc kieszonki i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut.

Gdy łosoś się piecze przygotuj kaszę. Kaszę kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę, przykryj i zostaw do napęcznienia.

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż 2 minuty. Dodaj kukurydzę, pomidorki i przyprawy. Wrzuć napęczniałą kaszę kuskus i posyp natką pietruszki.

Kaszę kuskus wykładamy na talerz, na kaszę wykładamy rybę i posypujemy koperkiem.

ZOBACZ GALERIE