starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Miodowe wypieki nagrodzone

05-09-2012 09:23

A A A
Od czterech już lat Starostwo Powiatowe w Sochaczewie organizuje przy okazji Dożynek Powiatowych Festiwal Miodu Ziemi Sochaczewskiej „W słońcu Mazowsza”. Obok wystawców, prelekcji proponujemy wraz z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego – oddział w Bielicach i Powiatowym Kołem Pszczelarzy konkurs, w którym oceniamy produkty regionalne w ramach konkursu: „Miodowe przysmaki ziemi sochaczewskiej”.

Tak było i w tym roku. 31 sierpnia w siedzibie MODR-u w Bielicach zebrała się komisja w składzie: Krystyna Saganowska – Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielice, Anna Syperek - Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, Zygmunt Łukaszewicz - Powiatowe Koło Pszczelarzy w Sochaczewie i Dariusz Sączewa - Mazowiecka Izba Rolnicza.

Przedmiotem naszej oceny były produkty regionalne, które zgodnie z regulaminem konkursu zostały przygotowane i dostarczone do organizatorów w określonym czasie.
Każdy produkt zgłoszony do Konkursu zawierał w swoim składzie miód!

Produkty oceniane w następujących kategoriach:
1.Wyroby cukiernicze – zgłoszono 6 rodzajów ciast:
(MANNOWIEC, SNICKERS, CIASTKA Z MIODEM I ZIARNAMI, PYCHOTKA , MIODOWNIK Z SEREM, KACPERNIK)
2. Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) – zgłoszono 15 rodzajów nalewek.
(PIGWÓWKA, CYTRYNÓWKA, DOMOWA MIODOWA, PIGWÓWECZKA PRZESŁAWICKA, CYTRYNOWA Z MIODEM, MIÓD PITNY, KRUPNIK, LIKIER ŚLIWKOWY, NALEWKA CYTRYNOWA DLA WYTRWAŁYCH, NALEWKA KAWOWA, MIODOWA ROSKOSZ, KRUPNIK NA MIODZIE, NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU Z MIODEM, NALEWKA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY Z MIODEM, MIODÓWKA MLECZNA).

Wyniki oceny:
Kategoria - Wyroby cukiernicze:
1 miejsce- SNICKERS – Monika Biernacka (zam. w Brochowie, gm. Brochów);
2 miejsce- MIODOWNIK Z SEREM – Monika Połeć (zam. w Sochaczewie, gm. Sochaczew);
3 miejsce – PYCHOTKA – Martyna Kurowska (zam. Kozłów Biskupi, gm. Nowa Sucha).
Wyróżnienia: Goczkowska Krystyna, Tułowice, gm. Brochów – MANNOWIEC;
Szymańska Jadwiga, Czerwonka Parcel, gm. Sochaczew – CIASTKA Z MIODEM I ZIARNAMI;
Anna Jakubowska, Janów, Gm. Brochów – KACPERNIK.
Kategoria - Napoje regionalne
1 miejsce - Andrzej Popławski (zam. Nowa Piasecznica, gm. Teresin);
2 miejsce - Leszek Bryński (zam. Chrzczany, gm. Sochaczew);
3 miejsce - Ewa Szymańczak (zam. Skrzelew, gm. Teresin)
Wyróżnienia: Elżbieta Osińska, Adamowa Góra, gm. Młodzieszyn – PIGWÓWKA i
DOMOWA MIODOWA;
Kołecka Anna, Przęsławice, gm. Brochów – PIGWÓWECZKA PRZESŁAWICKA;
Dąbkowska Renata, Kąty, gm. Sochaczew – CYTRYNOWA Z MIODEM;
Mierzwicka Hanna, gm. Iłów – LIKIER ŚLIWKOWY; NALWEKA CYTRYNOWA DLA WYTRWAŁYCH, NALEWKA KAWOWA; Sławińska Helena, Stara Sucha, gm. Nowa Sucha – MIODOWA ROZKOSZ; Mitręga Janina, Nowa Sucha, gm. Nowa Sucha – KRUPNIK NA MIODZIE; Ostrowska Alina, Kuznocin, gm. Sochaczew – NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU Z MIODEM, NALEWKA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY Z MIODEM.

Uroczyste wręczenia nagród i ogłoszenie wyników miało miejsce podczas Dożynek Powiatowych, które odbyły się w niedzielę 2 września w Brochowie.

ZOBACZ GALERIE