Agrocertyfikat
02-02-2004 12:59
A
A
A
Ponad osiemdziesięciu uczestników zgłosiło się na szkolenie organizowane 27 stycznia przez Wydział Promocji Starostwa Powiatowego i Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bielicach. Dotyczyło ono problemu aktywizacji obszarów wiejskich poprzez rozwój agroturystyki i turystyki wiejskiej, a zgromadziło rolników prowadzących gospodarstwa agroturystyczne lub chcących rozpocząć taką działalność na terenie zachodniego Mazowsza.
Spotkanie otworzyli starosta Józef Gołębiowski i dyrektor ośrodka Antoni Berdychowski. Podkreślali znaczenie rozwoju mazowieckiej wsi, a zwłaszcza udziału rolników w pracach ekologicznych i ochrony środowiska.
Zalety turystyczne i formy promocji powiatu sochaczewskiego przedstawił dyrektor Wydziału Promocji Adam Lemiesz. Powiat, położony pomiędzy dużymi kompleksami Puszczy Kampinoskiej i Bolimowskiej, z coraz bardziej czystymi rzekami, posiada znakomite warunki do wypoczynku na łonie natury. W miarę rozwoju infrastruktury miejskiej, powstawania i rozrastania się wielkich okolicznych aglomeracji – Warszawy i Łodzi – nabiera do dodatkowego znaczenia, a z roku na rok odznaczało się będzie tendencjami wzrostowymi.
O konieczności rolniczej aktywizacji w dobie wstępowania do Unii Europejskiej mówiła prof. dr hab. Krystyna Żelazna, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz sochaczewskiej Wyższej Szkoły Zarządzania i Marketingu.
Z wielką uwagą wysłuchano Urszuli Milczarek z ODR Bielice, która zapoznała zebranych z możliwościami korzystania ze źródeł finansowania przedsięwzięć agroturystycznych, z pieniędzy zarówno krajowych, jak i unijnych. Wszyscy obecni otrzymali certyfikaty ukończenia szkolenia.
O zainteresowaniu tego typu spotkaniami świadczyła nadspodziewanie duża frekwencja, a także obecność uczniów szkół rolniczych.
Organizatorzy przy dużym zaangażowaniu pracowników ODR przygotowali wystawę zabytkowych już narzędzi wiejskich gospodarstw domowych i sprzętu rolniczego. Wielkim powodzeniem cieszyła się degustacja regionalnych potraw – pieczywa, wędlin, a przede wszystkim tradycyjnego smalcu z kiszonym ogórkiem.
Rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego Andrzej Wach