Carving i racjonalne żywienie
06-08-2013 10:20
A
A
A
Projekt „Ale owoc!” – piękno wyczarowane w owocach i warzywach, czyli carving w bibliotece, realizowany w ramach Programu Rozwoju Bibliotek przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Nowej Suchej polega na przeprowadzeniu cyklu warsztatów z zakresu sztuki carvingu oraz dietetyki. Biblioteka jest instytucją, która jako pierwsza w Gminie Nowa Sucha zorganizowała szkolenie z carvingu dla mieszkańców, zarówno młodych, jak i starszych. Pierwsze warsztaty z carvingu odbyły się w czerwcu b. r. Kurs przeprowadził Mistrz Polski Carvingu – Marek Rybacki.
Carving jest sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodzącą się z Tajlandii i aktualnie powoli podbijającą inne kontynenty. Pokazy carvingu zachwycają obserwatorów, którzy z podziwem i niedowierzaniem dotykają rzeźb stworzonych z owoców i warzyw. Do wykonywania rzeźb potrzebnych jest kilka noży i dłut. Jak twierdzi Marek Rybacki: „Carving tajski to tylko jeden specyficzny nóż, którym ręce Mistrza potrafią wyczarować różne kształty i motywy”.
Co na temat projektu sądzą jego uczestnicy?
„… Od dawna interesuję się różnymi sposobami wykonywania ozdób, bardzo fajne szkolenie, dotąd nie miałam możliwości uczestniczyć w takim kursie”, „… W domu nie wierzyli, że sama wykonałam tak ładne dekoracje”, „… Nawet nie wiedziałam, że tyle potrafię”.
Młodzież Zespołu Szkół w Kozłowie Biskupim miała okazję wziąć udział w szkoleniu z zakresu dietetyki i racjonalnego odżywiania, które przeprowadziła dietetyk - Beata Mońka.
W czasie festynu Powitanie Lata w Nowej Suchej mieszkańcy uczestniczyli w quizie biblioteki, dotyczącym zdrowego stylu życia.
Biblioteka stała się miejscem spotkań i nową przestrzenią do wzbogacenia praktycznej wiedzy z zakresu carvingu, dietetyki i profilaktyki chorób współczesnej cywilizacji. Wiele osób odwiedzających bibliotekę miało okazję zobaczyć wystawę z rzeźbionych warzyw i owoców.
Zapraszamy do udziału w kolejnych szkoleniach i kursach.