Powiat w półfinale „Ligi Inicjatyw Powiatowych”
19-05-2005 09:21
A
A
A
Jury V edycji Konkursu „Liga Inicjatyw Powiatowych" pod przewodnictwem prof. Jerzego Regulskiego na posiedzeniu 11 maja 2005 r. wyłoniło grupę 24 półfinalistów. Na konkurs zostało nadesłanych z całego kraju 227 projektów, w tym trzy przygotowane przez Wydział Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Sochaczewie. Do półfinału zakwalifikował się jeden z nich - projekt „Podróże Kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej”.
Inspiracją akcji promocyjnej „Przez podniebienie do serca, czyli podróże kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej” był ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, którego etap regionalny odbył się podczas Dożynek Wojewódzkich w Sochaczewie, natomiast finał miał miejsce na Międzynarodowych Targach „Polagra” w pawilonie produktu lokalnego i regionalnego. Jak zauważyli uczestnicy konkursu, organizatorzy, jury, a przede wszystkim publiczność, kulinarne specjały są doskonałym ambasadorem regionów, gmin czy miejscowości. Promocja potraw, nalewek, przetworów często jednoznaczna jest z promocją regionu. Podobny pomysł zamierzają również wykorzystać Włosi, którzy w europejskim programie SMEnterReg chcą promować na polskich i angielskich stołach włoską żywność i wino.
W wydziale trwają teraz prace nad przygotowaniem uzupełniających formularzy projektowych. Do ścisłego finału zakwalifikuje się 7 projektów.
Wśród półfinalistów znalazł się także program „Bzura szansą dla regionu" przedstawiany przez Stowarzyszenie Powiatów i Gmin Dorzecza Bzury z Łowicza, którego członkiem jest również powiat i część gmin powiatu sochaczewskiego.