starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Europejskie papu

18-02-2004 08:14

A A A
Do ostatniego miejsca zapełnili salę konferencyjną Starostwa Powiatowego uczestnicy kolejnego unijnego szkolenia, które odbyło się 10 lutego. Tym razem Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie Oddział w Bielicach oraz Wydział Promocji Starostwa zaprosili na omówienie wymagań w zakresie produkcji i obrotu artykułami rolno – żywnościowymi obowiązujących od 1 maja 2004 r. Prawie 200 zebranych osób wysłuchało z uwagą założeń programu HACCP, które przedstawiali – kierownik Sanepidu Maria Olędzka, powiatowy lekarz weterynarii Wojciech Wojciechowski i Jadwiga Moskalewicz z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (z angielskiego HACCP) to europejska metoda zapewnienia bezpieczeństwa żywności, która opiera się przede wszystkim na zapobieganiu zagrożeniom. Polega ona na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą się one pojawić, i odpowiednim reagowaniu. Począwszy do dnia przystąpienia Polski do Unii wszystkie firmy zajmujące się produkcją i obrotem żywności będą zobowiązane do jego stosowania. W krajach UE oraz USA system HACCP jest obowiązkowy z prawnego punktu widzenia we wszystkich branżach przemysłu spożywczego, obrocie żywnością oraz w żywieniu zbiorowym.
Jest to istotne narzędzie, które z jednej strony chroni interesy konsumenta, gwarantując mu bezpieczeństwo zdrowotne nabywanych produktów, z drugiej natomiast poprawia wizerunek i zwiększa konkurencyjność firm działających na rynku żywnościowym. System polega na przeprowadzeniu analizy wszystkich zagrożeń, zarówno biologicznych (zwłaszcza mikrobiologicznych), jak i fizycznych i chemicznych, które mogą się stać przyczyną obniżenia jakości zdrowotnej żywności oraz na wskazaniu, które punkty na danym etapie są „krytyczne”, czyli mają fundamentalne znacznie dla bezpieczeństwa zdrowotnego. Jego najistotniejsze elementy to identyfikacja zagrożeń, ocena ich istotności, oszacowanie ryzyka ich wystąpienia oraz określenie metod ich ograniczenia lub likwidacji.
Zebrani zadali wiele pytań konkretyzujących poruszane zagadnienia. Na pewno wiele pytań zostało jeszcze do wyjaśnienia, i na wielu spotkaniach będą one wyjaśniane. O ich konieczności świadczy fakt nadspodziewanego zainteresowania wtorkowym szkoleniem.
Rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego Andrzej Wach