Najlepsze miodowe wypieki i nalewki wybrane
10-09-2014 09:14
A
A
A
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział Bielice, Starostwo Powiatowe w Sochaczewie oraz Powiatowe Koło Pszczelarzy w Sochaczewie już po raz szósty zaprosiły do udziału w konkursie na „Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej”. Jego rozstrzygnięcie miało miejsce podczas dożynek powiatowych w Paprotni, 7 września.
Komisja konkursowa zebrała się 5 września w siedzibie MODR/oddział w Bielicach. Tam też uczestnicy konkursu dostarczyli swoje produkty. W tym roku na konkurs zgłosiło się 20 osób w dwóch kategoriach: wyroby cukiernicze i napoje regionalne.
Przypomnijmy, że celem konkursu jak co roku jest poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego kulinarną wizytówką. Organizatorom zależało, by dostarczone produkty przeznaczone do bezpośredniego spożycia charakteryzowały się szczegółowymi cechami estetycznymi i smakowymi. Istotnym było też, by każdy zgłoszony produkt być wykonany na bazie miodu.
Zgodnie z regulaminem należało dostarczyć swoje produkty do MODR O/Bielice 6 września br. Oceny produktów dokonała komisja w składzie: Anna Syperek – Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, Małgorzata Florczak-Umiastowska – MODR Oddział Bielice, Zygmunt Łukasiewicz – Powiatowe Koło Pszczelarzy oraz Zbigniew Tomaszewski – Rada Powiatu Mazowieckiej Izby Rolniczej.
Na laureatów czekały atrakcyjne nagrody sfinansowane ze środków Unii Europejskiej (projekt „Konkursy KSOW – 2014”) a dla pozostałych uczestników konkursu i wyróżnionych upominki ufundowane przez organizatorów oraz TWS – Ubezpieczenia Sławomir Tomaszewski z ul. Żeromskiego 27/6 w Sochaczewie.
Komisja przyznała następujące miejsca i wyróżnienia:
Kategoria wyroby cukiernicze:
I - Anna Pietrzak za ciasto „Plaster miodu”, gm. Teresin
II – Agata Janasik za ciasto „Miodzio sernik”, gm. Teresin
III – Renata Książek za ciasto „Tort pszczelarza”, gm. Sochaczew
Wyróżnienia: Justyna Barej, gm. Sochaczew; Bożena Łukasik, gm. Młodzieszyn; Zofia Pikuła, gm. Sochaczew; Jolanta Bryńska, gm. Sochaczew; Sława Nagłowska, gm. Sochaczew; Joanna Włodarczyk, gm. Nowa Sucha; Blanka Krzemińska, gm. Sochaczew, Barbara Mierzejewska, gm. Sochaczew.
Kategoria napoje regionalne:
I – Magdalena Kowalczyk za nalewkę „Miodowa regeneracja”, gm. Sochaczew
II - Sebastian Szymańczak za miodowy „Krupnik”, gm. Teresin
III - Justyna Lusztak za nalewkę „Cud, miód, malina”, gm. Nowa Sucha
Wyróżnienia: Anna Bryńska, gm. Sochaczew; Józef Goreniak, gm. Teresin; Edyta Krzemińska, gm. Sochaczew; Renata Dąbkowska, gm. Sochaczew; Tomasz Dąbkowski, gm. Sochaczew; Kamil Janasik, gm. Teresin.
ZOBACZ GALERIE