starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Szkolenie na żywca

30-08-2005 13:26

A A A
We wrześniu i październiku odbędą się bezpłatne szkolenia finansowane z projektu SAPARD „Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wieprzowego zgodnie z wymogami Unii Europejskiej". Projekt ma na celu przygotowanie producentów żywca wieprzowego do wydajnego prowadzenia ferm specjalizujących się w wysokojakościowej hodowli świń. Szkolenie jest projektem rządowym, dla uczestników całkowicie darmowym, finansowanym z zasobów programu SAPARD i ma na celu dostosowanie rolnictwa polskiego do norm unijnych.
Program szkoleniowy stanowi ogromną szansę dla każdego hodowcy w uzyskaniu pełnego zakresu fachowej wiedzy o hodowli, a także poznania zastosowań praktycznych w wiodących fermach trzody chlewnej zarówno w kraju jak i zagranicą.
Zakres tematyczny obejmuje budowę, modernizację i wyposażenie obiektów inwentarskich, wymagania jakościowe przemysłu mięsnego, podstawy genetyki, rasy świń, inseminację, krzyżowanie ras, choroby, leczenie, zasady żywienia zwierząt, organizację zbytu żywca, organizację i ekonomikę prowadzenia gospodarstwa oraz informacje o Sektorowym Programie Operacyjnym i Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
W ramach sesji szkoleniowej organizatorzy przewidują 3 dni wykładów, 2 dni warsztatów i jeden dzień wyjazdu na wzorcową fermę, a dla 80 uczestników sześciodniowy wyjazd do wiodących ferm i zakładów mięsnych w Niemczech.
W szkoleniu mogą wziąć udział producenci trzody chlewnej, w wieku do 55 lat, będący właścicielami, współwłaścicielami, następcami lub dzierżawcami gospodarstwa nastawionego na chów trzody chlewnej.
Najbliższe terminy szkoleń to Rogoźno (Wielkopolskie) – 12 - 17.09; 17 - 22.10; Stryków (Łódzkie) 12 - 17.09; 26.09 - 01.10; Puławy (Lubelskie) 19 - 24.09; 03 - 08.10; Wrocław 19 - 23.09; 03 - 07.10, Brzesko (Małopolskie) 26.09 - 01.10; 10 - 15.10; Sarnówek (Warmińsko - Mazurskie) 10 - 15.10; 17 -22.10.
Andrzej Wach