starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Osoby z zawodem mogą spać spokojnie

02-04-2009 11:29

A A A
Zmiany ustrojowe i gospodarcze z początku lat 90-tych przyniosły nowe i dotąd nam nieznane zjawisko – bezrobocie. Upadek wielu dużych zakładów pracy spowodował masowe zwolnienia pracowników. Okazało się, że osoby te nie mogły znaleźć pracy w wyuczonym zawodzie. Z drugiej strony, pracodawcy zgłaszali zapotrzebowanie na pracowników w nowych zawodach. Mówiło się wtedy o deficycie wykwalifikowanych kadr zarządzających. Wówczas po raz pierwszy zetknęliśmy się ze zjawiskiem bezrobocia strukturalnego, czyli niedostosowaniem podaży do popytu na rynku pracy. Hitem lat 90-tych były wszelkie szkoły marketingu i zarządzania. Z braku chętnych zamykano szkoły zawodowe, a nawet wydziały na politechnikach. Dziś nadal mamy do czynienia ze zjawiskiem bezrobocia strukturalnego z tym, że wahadło odchyliło się w przeciwną stronę. Rynek pracy jest przesycony nadmiarem humanistów, a brakuje cukierników, piekarzy, wykwalifikowanych tynkarzy itd. Nie jest wykluczone, zwłaszcza w obliczu kryzysu, że osoby z licencjatami w kieszeni będą chciały się przekwalifikować.


Rynek pracy od kilku lat zgłasza zapotrzebowanie na fachowców w konkretnych zawodach. Jednak, by młodzież po ukończeniu gimnazjum wybierała szkoły zawodowe nie wystarczy tylko pewność zatrudnienia. Młodzi ludzie oczekują również ciekawej oferty edukacyjnej. Chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom młodzieży, dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji Marek Fergiński oraz dyrektorki dwóch szkół ponadgimnazjalnych, złożyli wnioski o dofinansowanie ze środków unijnych dla placówek prowadzących kształcenie zawodowe. Dzięki podjętemu wysiłkowi Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie i Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego z pozyskanych środków wzbogacą swoją ofertę edukacyjną. Jest to wielki sukces, że na 3 złożone wnioski 3 znalazły uznanie w oczach komisji. Jak mówi Hanna Bonecka dyrektor Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza: - Projekt skierowany jest do uczniów Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Jego celem jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz zwiększenie motywacji ucznia do zgłębiania tajników edukacji zawodowej poprzez jej uatrakcyjnienie. Będzie to możliwe dzięki niekonwencjonalnym zajęciom przedmiotowym i specjalistycznym, prowadzonym z wykorzystaniem nowoczesnych pomocy dydaktycznych ujętych w projekcie. Z roku na rok obserwujemy coraz mniejszą popularność szkół zawodowych, wynikającą przede wszystkim ze zjawiska deprecjacji szkolnictwa zawodowego w oczach społeczeństwa lokalnego, co oznacza, że rodzice i uczniowie podejmując decyzje o wyborze szkoły ponadgimnazjalnej nie kierują się ani możliwościami młodych ludzi, ani ofertą edukacyjną. Ulegają modzie oraz stereotypowym negatywnym opiniom o szkolnictwie zawodowym i w zdecydowanej większości wybierają licea ogólnokształcące. Prowadzona przez dyrektor Bonecką szkoła zwana popularnie „Iwaszkiewiczem”, kształci młodzież w kilku zawodach. Oprócz Zasadniczej Szkoły Zawodowej, której absolwenci zostają sprzedawcami i kucharzami małej gastronomii, w „Iwaszkiewiczu” młodzież może się uczyć w technikum ekonomicznym, handlowym, hotelarskim, organizacji usług gastronomicznych oraz dwóch liceach profilowanych o specjalności zarządzanie informacją i o profilu socjalnym. Dzięki zakwalifikowaniu się do projektu Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza otrzyma olbrzymi zastrzyk środków. W ciągu dwóch lat będzie to kwota ponad 563 tys. zł (w tym 64 tys. zł to wkład własny powiatu). Szkoła jeszcze nigdy nie dysponowała taką kwotą na organizację zajęć pozalekcyjnych i pomoce naukowe. Trzeba dodać, że 10% przyznanych środków, a więc ponad 56 tys. można przeznaczyć na zakup wyposażenia szkoły w nowoczesne materiały dydaktyczne zapewniające wysoką jakość kształcenia. Autorki projektu, którymi są: dyrektor szkoły H. Bonecka, wicedyrektor Urszula Opasiak, nauczyciel przedmiotów ekonomicznych Renata Leśniewska-Skoneczna oraz nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Lidia Pojawa, oparły swoją koncepcję na 4 pomysłach. Dla młodzieży najbardziej atrakcyjny będzie zapewne projekt pn. „Przedsiębiorczym żyje się lepiej”. W ramach tego pomysłu planowane są dwa jednotygodniowe szkolenia w formie wyjazdu do atrakcyjnej miejscowości. W trakcie szkolenia przewidziane są: warsztaty z zakresu przedsiębiorczości, z języka obcego, zajęcia komputerowe oraz zajęcia w zespołach z umiejętności skutecznej komunikacji. Drugim, ciekawym punktem jest „Klub młodego przedsiębiorcy”, w ramach którego przewidziane są: wykłady i warsztaty pozalekcyjne z zakresu ekonomii, prowadzone przez wykładowców z wyższych uczelni, spotkania z pracodawcami, urzędnikami instytucji państwowych i finansowych. Ponadto planuje się organizację konkursów o tematyce ekonomicznej, wycieczki m.in. do wyższych uczelni na wykłady z zakresu ekonomii itp. Ważne i ciekaw dla uczniów będą spotkania ze starszymi kolegami i koleżankami, którzy ukończyli szkołę kilka lat temu i dziś mogą opowiedzieć o swojej ścieżce zawodowej. Kolejnym punktem programu jest „Szkolna kawiarenka”, gdzie młodzież będzie miała możliwość praktycznej nauki obsługi konsumenta biorąc udział w pokazach obsługi kelnerskiej i pracy barmana. Tutaj też będą demonstrowane nowości kulinarne. Przewidziane jest szkolenie w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Ostatnim punktem jest „Biblioteczka zawodowa”, dzięki której powstaną w szkole trzy biblioteczki tematyczne: ekonomiczno-handlowa, gastronomiczna i hotelarsko-turystyczna, wyposażone w podręczniki, programy multimedialne, programy komputerowe, słowniki, atlasy, mapy filmy DVD itp.

ZOBACZ GALERIE