starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Młodzi na rynku pracy

01-10-2014 08:18

A A A
Od 1.08.2014 r. do 31.08.2015 r. w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza realizowany jest przez Grupę Kapitałową „Business Consulting Group” sp. z o.o. z Warszawy, w partnerstwie z Powiatem Sochaczewskim, projekt unijny „Młodzi na rynku pracy” w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki/ Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego/.

Projekt jest skierowany do 60 uczniów Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, kucharz oraz dla nauczycieli przedmiotów zawodowych, którzy będą brali udział w szkoleniach podnoszących ich kwalifikacje zawodowe.

„Młodzi na rynku pracy” to kolejna szansa na wyrównanie braków edukacyjnych, rozwijanie zainteresowań i umiejętności zawodowych uczniów oraz na lepszy start zawodowy przyszłych absolwentów naszej szkoły.
W projekcie przewidziano następujące formy wsparcia:

Płatne staże zawodowe w przedsiębiorstwach – realizowane w hotelach i restauracjach na terenie Warszawy

Zajęcia pozalekcyjne:
-zajęcia wyrównawcze z matematyki dla uczniów klas I
- zajęcia z matematyki dla uczniów klas maturalnych
-zajęcia z języka angielskiego z native speakerem

Kursy: „Barmański” I stopnia – dla uczniów pełnoletnich”, „Baristyczny”, „Pierwszej pomocy”, „Komunikacja z klientem”, „Obsługa kasy fiskalnej”.

Koła zainteresowań: „Szkolny Masterchef”, „Cukiernicze”, „Aranżacji stołów”, „Techniki multimedialne w pracy hotelarza”, „Techniki multimedialne w pracy gastronoma”, „Specjalistyczne oprogramowanie komputerowe w hotelu”, „Specjalistyczne oprogramowanie komputerowe w restauracji”.

Warsztaty podnoszące kwalifikacje zawodowe: „Protokół dyplomatyczny w branży hotelarsko-gastronomicznej”, „Akademia MAKRO”, „Autoprezentacja” .

Wyjazdy edukacyjne: „Tajemniczy gość”, „Śladami kuchni regionalnej”.

Ponadto wszyscy uczestnicy projektu otrzymają wsparcie doradcy zawodowego. W ramach projektu powstanie także nowoczesna pracownia kształcenia zawodowego dla zawodów: technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.

Projekt powstał dzięki współpracy nauczycieli naszej szkoły, fachowców z Grupy Kapitałowej „Business Consulting Group” sp. z o.o. z Warszawy oraz przy wsparciu Powiatu Sochaczewskiego.