Kulinarna Gala
26-10-2005 09:04
A
A
A
Gdzieżby indziej, jak nie w gościnnych progach i scenerii „Chabrowego Dworku” państwa Marii i Jerzego Haber, mogłaby odbyć się uroczysta gala promocyjna książki „Wędrówki kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej”. 19 października Maciej Małecki powitał Sławomira Ignaczaka z Departamentu Kultury Promocji i Turystyki oraz Marcina Rzońcę – Kierownika Wydziału Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego, przewodniczącego Rady Powiatu Andrzej Grabarka i Komisji Rozwoju Gospodarczego, Mienia Publicznego i Promocji Zdzisław Stefana Tymińskiego, starostów Józefa Gołębiowskiego i Stefana Grefkowicza, wójta Teresina Marka Olechowskiego, przedstawicieli gminy Młodzieszyn, Mazowieckiego Ośrodka Doskonalenia Rolniczego w Bielicach, fundacji „Jesteśmy Razem” i autorek „babcinych” przepisów. Wśród gości honorowych była wnuczka księcia Pawła Korybut – Woronieckiego, Maria Zdrojewska, która udzielała pomocy w zbieraniu tak smakowitych materiałów.
Pomysł „Wędrówek kulinarnych” narodził się w ubiegłym roku w Wydziale Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Sochaczewie. W jego realizację włączyło się Stowarzyszenie Odnowy Sochaczewa „Zamek”, MODR i Urząd Marszałkowski.
Celami, które przyświecały pomysłodawcom i wydawcom, było zachowanie i propagowanie dziedzictwa kulturowego, poprawa wizerunku kulturowego i turystycznego powiatu sochaczewskiego, zwiększenie ruchu turystycznego, wzbogacenie historiografii Ziemi Sochaczewskiej, wzrost poziomu identyfikacji tożsamości kulturowej regionu i jego mieszkańców.
Przepisy do publikacji zbierano w czasie konkursów „Nasze kulinarne dziedzictwo”, przeprowadzonych wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doskonalenia Rolniczego. Jednocześnie trwały prace badawcze historyków nad kuchnią ziemiańską i chłopską oraz pozyskiwanie środków na wydanie publikacji.
Wydawnictwo jest przedostatnim etapem projektu, który znalazł się w ogólnopolskim finale „Ligi Inicjatyw Powiatowych”. Cały projekt, a tym samym zbudowanie produktu turystycznego, zostanie ukończony w maju przyszłego roku, kiedy to sochaczewskie dania będziemy mogli skosztować w restauracjach naszego powiatu. Będą one oznakowane specjalnie „Tu zjesz sochaczewskie potrawy”.
Jak można ciekawie postrzegać historię, gdzie ważne są nie tylko daty, udowodnili w krótkich, arcyciekawych gawędach współautorzy autorzy książki – Aleksander Grzegorz Turczyk i Kazimierz Górnicki. Jak się okazuje, kuchnia ziemiańska i chłopska Ziemi Sochaczewskiej posiada jeszcze sporo tajemnic i wartych wyjaśnienia i wyciągnięcia na światło dzienne, często zapomnianych zwyczajów i przepisów.
Podkreślał to także Marcin Rzońca, który informując, że powiat sochaczewski jako jeden z pierwszych podjął się promocji produktu lokalnego, zapraszał do wpisu sochaczewskich potraw jako dań regionalnych w rozpoczętej właśnie marszałkowskiej księdze regionu.
Kulminacyjnym punktem Gali była oczywiście konsumpcja potraw przygotowanych właśnie według książkowych przepisów przez same ich autorki. Spróbować można było pysznego żuru i zrazów staropolskich, wielkanocnego pasztetu z królika, kotletów z grzybów, mazowieckiego pasztetu jarskiego, naleśników z kaszą gryczaną, sałatki ze śledzi i śliwek marynowanych, chlebka z marchwi, ciastek ze skwarek, piernika szlacheckiego. Zapach i smak potraw wzmacniały wina z kwiatów mleczu, z kwiatów czarnego bzu oraz nalewka - pigwówka.
Andrzej Wach
ZOBACZ GALERIE