starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Do francuskich sieci

14-12-2005 11:25

A A A
Przedstawicieli francuskich sieci handlowych gościł w środę, 7 grudnia, Zespół Szkół im. J. Iwaszkiewicza. Okazją do spotkania było szkolenie dla przedsiębiorców powiatu sochaczewskiego organizowane przez Urząd Marszałkowski i Wydział Promocji Starostwa Powiatowego. Dotyczyło ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych w Unii Europejskiej. Przybyłych gości – pana Jana Prevaux wraz z zespołem specjalistów gastronomii i żywienia, których zadaniem jest wyszukiwanie nowych produktów do francuskich supermarketów nowych, regionalnych i oryginalnych produktów, przedstawił Marcin Rzońca z Urzędu Marszałkowskiego. Wysoko ocenił sochaczewskie inicjatywy kulinarne, czego efektem ma być udział mazowieckiej kolekcji w przyszłorocznych targach w Paryżu.
Adam Lemiesz – dyrektor Wydziału Promocji mówił o dwóch, prowadzonych przez powiat i ciągle rozwijających się programach promocyjnych – „Sochaczewski Dukat” oraz „Nasze kulinarne dziedzictwo”.
Z rodzajami certyfikatów, korzyści, procedur polskich i europejskich zapoznała zebranych Magdalena Głodek z Biura Oznaczeń Geograficznych i Promocji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zasady działania i zadania Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przedstawił Ryszard Kondratiuk – Dyrektor Biura Izby. Izabella Byszewska – redaktor naczelna wydawnictwa „Za miastem” zapraszała do szerokiego udziału w ogólnopolskim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”.
Kulminacyjnym punktem było jednak spotkanie z kulinarnymi atrakcjami przygotowanymi przez uczniów klas II i III oraz Technikum Hotelarstwa. Jak poinformowała dyrektor Hanna Bonecka, uczniowie szkoły kultywują tradycje ziemi sochaczewskiej wykorzystując wiedzę z prowadzonych zajęć m.in. w klasach gastronomii i ekonomii. Praktyki zaś odbywają się w renomowanych warszawskich hotelach. Ze stołów znikały po kolei potrawy – żur staropolski, pasztet z królika, naleśnik z farszem z kaszy gryczanej, sałatka ze śledzi i śliwek marynowanych, chlebek z marchwi, ciastka ze skwarek, kotlety z grzybów i kaszy, kasza z rodzynkami, groch po wiejsku, smalec staropolski, kwas chlebowy, łagodny sos chrzanowy oraz wypieki firmy Gzik i Janiak.
Francuscy goście odwiedzili też Żelazową Wolę i Muzeum Kolejki Wąskotorowej. A czy na francuskich półkach znajdą się wyroby promowane znakiem „Sochaczewski Dukat” – zobaczymy niebawem.
Andrzej Wach












ZOBACZ GALERIE