Świętami zapachniało
14-12-2005 11:29
A
A
A
Kolejna edycja imprezy „Prezentacja stołów wigilijnych” odbyła się 4 grudnia w sali konferencyjnej Kolegiaty Wilanowskiej. W przepięknej scenerii wilanowskiej architektury zaprezentowały się regiony niemal z całej Polski. Jak zwykle publiczność uczestniczyła w imponującym festiwalu sztuki kulinarnej. Tematem przewodnim były oczywiście dania wigilijne i świąteczne.
Powiat sochaczewski reprezentowali państwo Jeznachowie ze swoimi pysznymi wypiekami. Jednakże prawdziwą furorę zrobiły soki i konfitury, a niekwestionowanym liderem okazała się konfitura z płatków dzikiej róży. Pyszności stołu dopełnił doskonały wystrój przygotowany przez podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej „Jutrzenka”.
Hitem okazały się także stare sochaczewskie przepisy kulinarne. Maciej Małecki z Wydziału Promocji Starostwa Powiatowego z właściwym sobie wdziękiem oraz przekonaniem wytrawnego smakosza, reklamował skutecznie wydawnictwo i cały projekt „Wędrówki kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej”.
Adam Lemiesz