Mazowiecka Kolekcja Kulinarna
19-12-2005 13:01
A
A
A
Mazowiecka Kolekcja Kulinarna jest projektem Zarządu Województwa Mazowieckiego i ma na celu promocję mazowieckich firm i produktów na rynku krajowym i zagranicznym. Dotychczas w ramach projektu funkcjonowało 30 firm i 30 produktów ze wszystkich branż rolno – spożywczych. W 2005 roku została wydana trzyjęzyczna broszura dla hurtowników i detalistów, Mazowiecka Kolekcja została zaprezentowana w Międzynarodowym Salonie Smaków w Paryżu, a także zostały podjęte starania o wejście mazowieckich produktów do sieci francuskich i brytyjskich sklepów. W zeszłym tygodniu Starostwo Powiatowe w Sochaczewie gościło delegację francuskich hurtowników, którzy odbyli wstępne rozmowy z sochaczewskimi producentami. W przyszłym roku Urząd Marszałkowski planuje min. zawiązanie stowarzyszenia mazowieckich producentów żywności, kontynuację rozmów z sieciami francuskimi, udział w imprezach wystawienniczych w kraju i za granicą oraz przygotowanie wydawnictw promocyjnych i reklamowych. Każda firma uczestnicząca w projekcie Mazowiecka Kolekcja Kulinarna otrzyma specjalny certyfikat zaświadczający o mazowieckim pochodzeniu surowców i mazowieckiej lokalizacji przedsiębiorstwa.
Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego rozpoczął nabór FIRM I PRODUKTÓW do MAZOWIECKIEJ KOLEKCJI KULINARNEJ 2006. Zgłoszenia list asortymentowych przyjmowane są do dnia 15 stycznia 2006 roku pod adresem m.rzonca@mazovia.pl i winny zawierać: opis produktu, jego gramaturę, skład surowcowy, fotografię w formacie JPG lub BMP. Bliższe można uzyskać u kierownika Wydziału Rolnictwa i Żywności Urzędu Marszałkowskiego Marcina Rzońcy pod nr telefonów (022) 3231918, (022) 3231901.
Adam Lemiesz
Sugerowany podpis pod zdjęcie - Wystawa Mazowsza podczas Międzynarodowego Salonu Smaków w Paryżu.
ZOBACZ GALERIE