Kapituła przyznała Dukaty
03-01-2006 13:40
A
A
A
Powołana przez starostę Józefa Gołębiowskiego Kapituła Znaku Promocyjnego „Sochaczewski Dukat” 30 grudnia postanowiła przyznać produktom sześciu przedsiębiorców honorowe odznaczenia.
W kategorii „usługa” otrzymała je „Moto - Przystań Michał Ścigocki” za organizację spływów kajakowych rzekami Mazowsza; w kategorii – „wyrób” - Przedsiębiorstwo Ceramiki Budowlanej „Plecewice S.A.” za pustak ścienny ceramiczny MEGA; Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe Violetta Gzik i Jacek Janiak za chleb „Zamkowy”; Zakład Cukierniczy „Jeznach” za „Konfiturę z pigwy”; PPH Kuznocin p. Marka Kłoszewskiego za „Salceson Wójta” oraz Zakład Przetwórstwa Spożywczego „Mazowsze” – p. Ireny Zientary i Jerzego Jakubowskiego za „Dynię Mazowiecką w zalewie łagodnej”.
Decyzja zapadła nie tylko po analizie dokumentów i otrzymanych z nimi recenzji i referencji, ale i po ocenie walorów organoleptycznych. Znacznie przybliżyło to walory smakowe prezentowanych wyrobów spożywczych, co przyznał także obecny na posiedzeniu Kapituły Zarząd Powiatu.
Kapituła podkreśliła cenną ze względów społecznych inicjatywę utworzenia na bazie Warsztatów Terapii Zajęciowej „Zakładów Aktywności Zawodowej”, lecz jest to na razie tylko pomysł, zaś Kapituła może przyznać Znak Promocyjny inicjatywom już zrealizowanym lub w trakcie realizacji.
Oceniając wyniki dwóch edycji konkursu, podkreślano poszerzanie liczby producentów, dostępność produktów na rynku, ich znaczenie dla powiatu, czyli wykorzystanie tutejszych surowców, dochody dla szerszej grupy ludności, np. producentów półproduktów lub plantatorów. Produkty spożywcze powinny być oznakowane pod względem ekologii i modyfikacji genetycznej.
Już pierwsza edycja konkursu wykazała potrzebę takiej inicjatywy, co wyraziło się w wielu wystawach i imprezach, na których promowane były „Dukaty” (m.in. na Targach Żywności i Napojów w Melton, na Międzynarodowych Targach w Poznaniu, imprezach Wydziału Promocji Starostwa w Warszawie).
Jednym z efektów całej akcji wydziału promowania produktów regionalnych i tradycyjnych jest propozycja umieszczenia na liście takich produktów ministra rolnictwa odnalezionych podczas rozbiórki starego zajazdu przy ul. Warszawskiej przepisów kulinarnych z XIX i początków XX wieku. Są to „Baba z chleba żytniego”, „Kasza na półmisek” oraz „Jabłka w naleśnikach”. Na tradycyjne przepisy czeka także założona także w tym celu księga wojewody mazowieckiego.
Podsumowanie i uroczysta Gala połączona z wręczeniem Znaków Promocyjnych „Sochaczewski Dukat” odbędzie się 28 stycznia w „Chabrowym Dworku”, połączona tym razem z aukcją charytatywną na rzecz Zespołu Szkół Specjalnych przy ul. Ziemowita (w roku ubiegłym beneficjantem zbiórki był Dom Dziecka w Giżycach). W aukcji wezmą także udział uczestnicy sochaczewskich Warsztatów Terapii Zajęciowej.
Andrzej Wach
ZOBACZ GALERIE