starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Ptasie zagrożenia, czyli jak się ustrzec ptasiej grypy

14-03-2006 12:13

A A A
Ponieważ ostrzeżeń i wiedzy nigdy za dużo, Pełnomocnik Starosty ds. współpracy z zespolonymi służbami, inspekcjami i strażami Tadeusz Wachowski oraz powiatowy lekarz weterynarii Wojciech Wojciechowski przekazali najważniejsze zalecenia, których przestrzeganie może zminimalizować skutki „ptasiej grypy”.
Mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja należy spożywać poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 700 C. Wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze) należy myć dokładnie z użyciem detergentu (zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy).
Bez odpowiedniego zabezpieczenia nie wolno dotykać martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnować należy, aby nie robiły tego dzieci. Zadbać trzeba o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania.
Po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym konieczne jest dokładne umycie rąk. Dopilnować trzeba, aby robiły to także dzieci.
Surowe mięso drobiowe nie może mieć styczności z innymi produktami żywnościowymi. Wydany jest zakaz przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Główny lekarz weterynarii wydał także szczegółowe zalecenia dla hodowców drobiu, umożliwiające skuteczne zabezpieczenie gospodarstw oraz zmniejszenie ryzyka szerzenia się choroby. Zaleca się karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie; przetrzymywanie drobiu w zamknięciu lub na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem (zastosowanie siatek ochronnych, zadaszenia); odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi; przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem; unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek); zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nośności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu; ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób; po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem; wydzielenie odzieży używanej przy czynnościach związanych z obsługą drobiu. Osoby utrzymujące drób w chowie przyzagrodowym nie powinny być zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.
Osobno wydano szczegółowe zalecenia dla przemysłowych producentów drobiu i hodowców gołębi pocztowych.
Andrzej Wach