starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Kulinarne szlaki

21-03-2006 12:46

A A A
Wydział Promocji Starostwa Powiatowego zaprosił 16 marca przedstawicieli mediów regionalnych i lokalnych oraz Urzędu Marszałkowskiego na podsumowanie dotychczasowej realizacji projektu „Wędrówki kulinarne po ziemi sochaczewskiej”. Połączone to zostało z wizytami w miejscach, gdzie już po niecałych dwóch latach od rozpoczęcia programu możemy spotkać tabliczki „Tu podajemy sochaczewskie potrawy”. Była też okazja do pobieżnego co prawda, ale zapoznania się z zabytkami mijanymi po drodze. O nich oraz o tradycji sochaczewskich i mazowieckich potraw opowiadał Kazimierz Jacek Górnicki, który wraz z Aleksandrem Grzegorzem Turczykiem są współautorami „Wędrówek”. Z ciekawych informacji wynika na przykład, że „czarna polewka” popularnie uznawana za odmowę w staraniu się o rękę panny, na Mazowszu traktowana była odwrotnie. O swoich doświadczeniach mówili właściciele odwiedzanych restauracji i pubów, w których przygotowane zostały degustacje regionalnych potraw. Rozpoczął zawsze biorący udział we wszystkich inicjatywach Wydziału Promocji „Chabrowy Dworek” w Serokach, serwując wspaniały „Żurek Staropolski”. Właśnie w „Dworku” odbędzie się kolejne spotkanie smakoszy, gdyż na 9 kwietnia przygotowywane są „Sochaczewskie Stoły Wielkanocne”. W barze „Joker” mieliśmy okazję spróbować świetnych śledzi z marynowanymi śliwkami, w hotelu „Chopin” naleśników z pieczonymi jabłkami oraz „Konfitury z pigwy” firmy cukierniczej „Jeznach”. Piekarnia państwa Janiaków przyjęła gości „Chlebem Zamkowym” i tradycyjną „Nalewką z pigwy”, a spotkanie zakończyło się w jak zwykle gościnnej „Kuźni Napoleońskiej” w Teresinie, gdzie przebojem był grochówka, przygotowana na podstawie receptur Wojsk Księstwa Warszawskiego, a spożywana przy dźwiękach zespołu regionalnego.
„Objazdowe” zwiedzanie objęła także klasztor w Niepokalanowie, pałac książąt Druckich – Lubeckich, Żelazową Wolę, Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy Nad Bzurą oraz Muzeum Kolejki Wąskotorowej.
Dyrektor Wydziału Promocji Adam Lemiesz podsumowując dzień mógł śmiało stwierdzić, że idea „trafiania do serca przez żołądek” jako forma promocji ziemi sochaczewskiej na terenie nie tylko Mazowsza daje już efekty.
Andrzej Wach

ZOBACZ GALERIE