starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Weekend dla smakoszy

20-06-2006 11:17

A A A
Wiosenne, a niedługo letnie ciepłe dni i długie wieczory tworzą doskonałą atmosferę do weekendowych wycieczek, zwiedzania i odpoczynku. Po tygodniu pracy warto wyjść z domu, spotkać się ze znajomymi, poznać coś nowego. Wydział Promocji Starostwa Powiatowego proponuje wycieczkę w krainę smaków.
Podróż proponujemy rozpocząć od „Chabrowego Dworku” w Serokach. Zapraszamy do skosztowania żuru staropolskiego. Najbardziej charakterystyczna polska zupa, jednakże na Ziemi Sochaczewskiej smakująca najlepiej. Oryginalnie przyrządzony zakwas, doskonałe grzyby suszone i przyprawy. Idealny na każdą okazję.
Taka porcja energii pozwoli na przejazd do Baru „Joker” w Sochaczewie. Po degustacji sałatki śledziowej ze śliwkami marynowanymi, czyli ciekawego połączenia znanego smaku śledzia z uzupełniającymi się smakami słodkich śliwek i ogórków konserwowych, zachęcamy do odwiedzenia Piekarni V. Gzik i J. Janiak, by posmakować chleb zamkowy. U podnóża góry zamkowej, na której pozostały ślady wielkości zamku książąt mazowieckich, wypieka się do tej pory chleb zamkowy. Niepowtarzalny smak zawdzięczamy tradycji, wypiekaniu w drewnianej formie i recepturze, która niestety pozostaje nadal tajemnicą.
Na deser koniecznie trzeba zajrzeć do „Hotelu Chopin”. Restauracja hotelowa zaserwuje nam pyszne jabłka w naleśnikach. Deser ceniony na Ziemi Sochaczewskiej już od XIX wieku. Czym byłby naleśnik bez jabłka bajecznie wypełnionego konfiturą, cukrem i cynamonem? Jednakże słodyczy nie koniec, bowiem Cukiernia „Jeznach” poleca pyszne soki i konfitury. Dobrodziejstwo natury zaczarowane w słoikach. Doskonałe połączenie naturalnych składników z tradycyjną rodzinną recepturą. Smak lata przez cały rok.
Opuszczając Sochaczew, proponujemy udać się śladem Napoleona do „Kuźni Napoleońskiej” w Paprotni. Szef kuchni oferuje coś niebanalnego - naleśniki z farszem z kaszy gryczanej. Pyszny i oryginalny farsz z kaszy, białego sera, zsiadłego mleka lub maślanki ze zdecydowanym smakiem cebuli zawinięty w delikatne naleśniki.
Więcej informacji - adresy lokali oraz oryginalne przepisy znajdziecie Państwo na stronach www.powiat.sochaczew.pl
Smacznego.