Eko Dukat
26-02-2007 09:43
A
A
A
Laureat Znaku Promocyjnego „Sochaczewski Dukat 2005” Piekarnia Violetta Gzik - Janiak i Jacek Janiak otrzymała certyfikat zgodności z wymaganiami produkcji ekologicznej. Brzmi to może bardzo poważnie, zatem wyjaśniamy Państwu, że sochaczewska piekarnia od połowy lutego wypieka chleb ekologiczny z prawem używania znaczka eko „Rolnictwo Ekologiczne - system kontroli WE”.
Starania firmy Państwa Janiaków o zdobycia ekologicznego certyfikatu było odpowiedzią przede wszystkim na zapotrzebowanie klientów oraz na ciągle obowiązującą modę na produkty zdrowe, ekologiczne. Udział w imprezach targowych w kraju i za granicą - mówi Jacek Janiak - udowodnił, że posiadanie produktów eko zwiększa szanse na lepszą promocję i reklamę firmy. Nie bez znaczenia pozostaje tu pomoc władz samorządowych, bowiem produkty ekologiczne szczególnie premiowane są przez Urząd Marszałkowski. Jacek Janiak nie ukrywa też, że projekt Wydziału Promocji Starostwa Powiatowego w Sochaczewie promocji produktów lokalnych („Wędrówki kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej”, „Sochaczewski Dukat”) przynosi wymierne korzyści. Identyfikowany jest z dobrą jakością, tworzy wizerunek powiatu i firmy i pomaga w nawiązywaniu kontaktów na różnych płaszczyznach, nie tylko między biznesem a samorządem.
Podczas wyjazdów na targi poznańskie zarówno Starostwo Powiatowe, jak też Piekarnia Gzik - Janiak nawiązała współpracę z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Izba pomogła zarejestrować nam pierwszy na Mazowszu produkt tradycyjny wpisany na listę produktów Ministerstwa Rolnictwa. Jest to słynna już w całej Polsce baba z chleba żytniego, o której pisał nie tylko „Przegląd piekarniczy”, ale także „Twój styl”, „Podróże. Kultura i Świat” - podkreśla Adam Lemiesz, dyrektor Wydziału Promocji i Rozwoju sochaczewskiego starostwa. Niedługo także na listę zostanie zgłoszony najsłynniejszy sochaczewski chleb, chleb zamkowy. Izba Produktu Lokalnego pośredniczy także w wynajmowaniu powierzchni wystawienniczej w warszawskich centrach handlowych po preferencyjnych cenach. Jak mówi Jacek Janiak, jest to doskonała forma reklamy produktów na rynku warszawskim, a na takim kliencie nam zależy. Taka forma marketingu wystawienniczego jest także świetnym instrumentem promocji powiatu. Na zaproszenie Vilotetty i Jacka Janiaków Wydział Promocji będzie brał w marcu udział w wystawach, promując sochaczewskie produkty lokalne w Blue City, CH Janki, Złotych Tarasach i Domotece.
Obecnie Piekarnia Violetty i Jacka Janiaków produkuje cztery ekologiczne chleby: chleb razowy EKO, chleb zamkowy (Sochaczewski Dukat), chleb podzamcze oraz chleb żytni EKO, które będą szczególnie mocno prezentowane w Warszawie. Są to wypieki najwyższej jakości, a proces produkcji monitorowany jest przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych i firmę BioEkspert z Warszawy. Jakość naszych chlebów to nie tylko receptura i proces produkcji - dodaje Jacek Janiak. Ekologia to przede wszystkim czyste produkty, nie modyfikowane genetycznie. Oczywiście to podnosi cenę chleba, ale naprawdę warto więcej zapłacić za niepowtarzalny smak. A smak zaiste taki jest. Do wypieku używana jest sól morska atlantycka, cukier trzcinowy nierafinowany ciemny (ok. 10 zł za kg!), drożdże naturalne i mąka polska uzyskana z ziaren rolnictwa ekologicznego. Smaczne? Na pewno tak. Cieszy fakt, że sochaczewskie produkty i firmy są doceniane i mogą szczycić się produktami najwyższej jakości.
ZOBACZ GALERIE