03-06-2015 09:03
Już po raz kolejny uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie, czyli popularnego „Ogrodnika”, wyjeżdżają na płatne praktyki odbywające się na niemieckiej wyspie Rugia. Pan Marek Tekliński kierownik Kształcenia Praktycznego w ZS RCU opowiada „Młodzież jest zatrudniana przez zaprzyjaźnione z naszą szkołą firmy, są to hotele, pensjonaty, restauracje, kafejki i pizzerie. Wyjazdy rozpoczynają się już w kwietniu, a sam pobyt trwa trzy miesiące. Oczywiście, nasi uczniowie zatrudniani są na takich samych zasadach jak uczniowie tych samych szkół w Niemczech.”
O dobrej opinii jaką cieszą się uczniowie „Ogrodnika” w Niemczech świadczy zwiększająca się liczba zaproszeń dla praktykantów, w tym roku wyjechało 35 osób. Podczas pobytu w Niemczech pracodawca zapewnia uczniom bezpłatne zakwaterowanie i wyżywienie, a także wynagrodzenie. Stanowiska na jakich zatrudniana jest młodzież to kelnerzy, barmani , czy pomoc kuchenna. Praca wykonywana jest w systemie zmianowym, obowiązuje 40 godzinny tydzień pracy. Praktykanci kształcą własne umiejętności zawodowe, uczą się języka niemieckiego, poznają kulturę i obyczaje innych narodów.
W wyjazdach na wyspę Rugia uczestniczą także uczniowie z innych krajów takich jak Portugalia, Czechy, Węgry czy Łotwa. Wspólne mieszkanie, praca i spędzanie czasu wolnego powoduje nawiązanie przyjaźni, które często trwają po powrocie do domów. Uczniowie klasy trzeciej Technikum Żywienia wspominają „ Binz, Glowe czy Baabe to typowe nadmorskie miejscowości. W czasie wolnym wypoczywaliśmy na plaży, zwiedzaliśmy, jeździliśmy na wycieczki rowerowe. Odbywały się różne imprezy masowe takie jak Dni Binz, zawody siatkówki plażowej czy festyny”. Agnieszka z klasy trzeciej TŻ opowiada „Mam dużo wspomnień z wyjazdu na praktyki do Niemiec, to był mój pierwszy poważny wyjazd, na tak długi czas”. Pobyt za granicą jest dla młodzieży pierwszą próbą dorosłości, podczas której uczą się samodzielności i odpowiedzialności. Część osób po powrocie z praktyk dostaje propozycje pracy w okresie zimowych ferii świątecznych.
Pan Marek Tekliński mówi „Uczniowie klas Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w ZS RCKU odbywają również praktyki w renomowanych hotelach w Polsce min w Hotelu Sobieski, Mazurkas, Hilton. Tu także cieszą się dobrą opinią”.
Zdobycie dobrego wykształcenia i doświadczenia w wykonywanym zawodzie powoduje, że absolwenci klas Technikum Żywienia znajdują zatrudnienie zarówno w Polsce jak i za granicą. Cieszą się uznaniem pracodawców i pracują w wybranym przez siebie zawodzie.
Justyna Stępińska
ZOBACZ GALERIE