HACCP czyli zdrowe papu
23-06-2004 11:48
A
A
A
Ustawa „O warunkach zdrowotnych żywności i żywienia” oraz rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wymagań sanitarno – higienicznych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami nakłada wprowadzenie systemu HACCP do zakładów spożywczych. Dotyczy to więc również wszelkich stołówek, zakładów zbiorowego żywienia w szkołach, przedszkolach, żłobkach, szpitalach itp. Nad tymi instytucjami nadzór sprawują władze samorządowe, dlatego z inicjatywy Wydziału Oświaty, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego i Kazimierza Górskiego z firmy „Sochland”, który nieodpłatnie przeprowadził prezentacje, w siedzibie starostwa odbyło się szkolenie, poświęcone aspektom wdrażania systemu HACCP. Szkolenie, które zainaugurował starosta Józef Gołębiowski, miało także za zadanie rozwianie wielu mitów, jakie mogą narazić często na ponoszenie niepotrzebnych i nieracjonalnych kosztów. Dlatego w trakcie spotkania największa jego część poświęcona została na praktyczne podejście w rzeczywistych, sochaczewskich warunkach, do wdrażania HACCP na własnym terenie. Tym bardziej, że jak się okazało, w większości przypadków wprowadzenie systemu nie wiąże się z bardzo wysokimi nakładami, o ile racjonalnie podejdzie się do tego zagadnienia.
A standardy unijne, wcześniej czy później, będą wchodzić w życie.
Andrzej Wach
ZOBACZ GALERIE