22-03-2016 11:14
Kuchnia zawsze była ważnym elementem kultury narodów, państw, społeczeństw, małych regionalnych zbiorowości. Stanowiła istotny element w kultywowaniu narodowych tradycji, regionalnej obrzędowości. Dziś w wielu miejscach Polski powraca się do tego, co jest dziedzictwem kulinarnym regionu. Przybysza z innego kraju, a nawet innej części Polski, tak samo jak zabytkami czy barwnymi opowieściami, zainteresować można stołem suto zastawionym tradycyjnymi, regionalnymi potrawami.
Kilkanaście lat temu Starostwo Powiatowe w Sochaczewie wydało niewielką książkę, w której jej autorzy zebrali tradycyjne przepisy na potrawy z ziemi sochaczewskiej. W tym roku, nawiązując do „Wędrówek kulinarnych po Ziemi Sochaczewskiej”, Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza ogłosił konkurs „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. Sponsorem konkursu jest Starostwo Powiatowe w Sochaczewie.
Aby propagować idee zachowania regionalnej tradycji Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza zaprasza do udziału w konkursie uczniów klas gastronomicznych z innych sochaczewskich szkół.
Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie http://iwaszkiewicz.edu.pl w zakładce Konkursy oraz https://www.facebook.com/ZSIwaszkiewicz
E. Sobczyńska
ZOBACZ GALERIE