31-03-2016 11:38
Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza we współpracy z UPEMI (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego) w latach 2015-2017 realizuje projekt „Młodzi na europejskim rynku pracy – praktyka i doświadczenie”, który dotyczy uczniów kształcących się w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa.
Projekt zakłada wyjazd na przełomie sierpnia i września, 23 osobowej grupy uczniów na 4-tygodniowe staże zawodowe do Hiszpanii, a dokładnie pięknego andaluzyjskiego miasta Kordoby.
Staże odbywać będą się w hotelach i restauracjach na terenie Kordoby. Wśród oferowanych uczestnikom miejsc pojawiają się czterogwiazdkowe hotele i restauracje specjalizujące się w smakołykach kuchni hiszpańskiej, owocach morza czy tapas.
Wyjazd pozwoli uczestnikom poznać Hiszpanię od strony zawodowej, językowej, kulturowej i turystycznej. Z pewnością będą mili okazję zwiedzić zabytki pięknej Kordoby i uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych czy pokazach flamenco.
Przed wyjazdem uczestnicy zostaną objęci wsparciem w zakresie kursu języka hiszpańskiego, zajęć kulturowych i innych ułatwiających im odnalezienie się w nowym miejscu i środowisku.
W ramach projektu jego uczestnicy mają sfinansowane koszty transportu, noclegów, wyżywienia i pobytu.
Po zakończeniu każdy otrzyma dokument Europass Mobility – Europejski Paszport Umiejętności poświadczający odbycie stażu zawodowego w Hiszpanii w konkretnym zakładzie pracy. Z pewnością dokument ten będzie doskonałym elementem życiorysu zawodowego w momencie wkroczenia na polski rynek pracy.
D. Waszczeniuk
ZOBACZ GALERIE