19-04-2016 11:03
Już kolejny raz w tym roku pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie stała się areną rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej.
7 kwietnia 2016 roku odbył się finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. Założeniem organizatorów było przypomnienie lokalnej społeczności oraz uczniom szkoły idei zachowania tradycji regionalnej. Pierwszym etapem rywalizacji przedstawicieli klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz ZSZ w zawodzie kucharz było rozwiązanie testu dotyczącego tradycji kulinarnych regionu. W ścisłym finale znalazło się 6 zespołów, które najlepiej poradziły sobie z tym zadaniem.
Jury degustacyjne w składzie: Pani dyrektor Hanna Bonecka, Pani wicedyrektor Urszula Opasiak, Pani Agata Kalińska reprezentująca Starostwo Powiatowe , Anna Ulicka wicedyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, Pan Arkadiusz Grzegorczyk z Dworu Strzyżew i Pani Elżbieta Sobczyńska z Zespołu do spraw promocji szkoły, zostało postawione przed bardzo trudnym zadaniem. Musiało ocenić dania według następujących kryteriów: wygląd , smak, dobór składników, a także zgodność z regionalną tradycją. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością, a co najważniejsze, przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Ostatecznie, po przeliczeniu przyznanych przez jury punktów, wyłoniono zwycięzców :
I miejsce zdobyli: Dawid Rębowski klasa III technikum oraz Mikołaj Marciniak klasa II technikum, którzy przygotowali polędwiczki z niespodzianką w sosie śmietanowo pieprzowym oraz flambirowane naleśniki orzechowo miodowe,
II miejsce zdobyły: Anita Wasilewska oraz Weronika Stobiecka z klasy III technikum, które przygotowały schab po staropolsku z regionalnymi dodatkami oraz kaszową rozkosz z wiśniami,
III miejsce zdobyły: Adrianna Wojciechowska oraz Ewa Krakowiak z klasy II ZSZ kucharz, które przygotowały kurczaka po sochaczewsku oraz truskawki pod chmurką.
Nagrodę specjalną Dyrektora Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie otrzymali: Aleksandra Sałacińska i Eryk Jarota z klasy I technikum za przygotowanie staropolskiego królika i przysmaku dziedzica.
Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali min. pamiątkowe dyplomy, książki o tematyce kulinarnej, wejściówki na basen i siłownię.
Sponsorami nagród w konkursie byli: Pani Starosta Jolanta Gonta, Pani Monika Pawełek - menager "Dworu Strzyżew", Państwo Ewa i Janusz Bąbałowie - właściciele sklepu spożywczego "U Janusza", Pan Jakub Kłoszewski ZPM Kuznocin, Panowie: Wiktor Dobrowolski i Tomasz Gasik właściciele Cross - Park Full Body, Pan Mieczysław Głuchowski - Dyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Sochaczewie, Pani Hanna Bonecka Dyrektor Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.
Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują sponsorom.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
E.Sobczyńska
ZOBACZ GALERIE