08-06-2016 14:23
W Dniu Dziecka czyli 1 czerwca klasa II technikum żywienia i organizacji usług - w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie - na zajęciach gastronomicznych gościła Pana Abdulwahida Alsharafi z Jemenu. Miły gość uczył młodych adeptów sztuki kulinarnej sporządzania popularnej potrawy kuchni jemeńskiej kabsy, czyli aromatycznego kurczaka z warzywami i ryżem basmati. Tajemnicą doskonałej potrawy okazała się mieszanka przypraw z kardamonem, czarnym pieprzem, koprem i czosnkiem oraz mieszanka warzyw. Smak potrawy zaskakująco podbił dodatek drobno siekanej skórki pomarańczy. Całości dopełniał sypki, gotowany ryż basmati. Ciekawostką jest to, że kabsa to potrawa jednogarnkowa.
W trakcie oczekiwania na gotową potrawę nasz gość bardzo ciekawie opowiadał ogólnie o kuchni arabskiej i bardziej szczegółowo o swojej domowej kuchni jemeńskiej. Odkrywał po kolei przed młodzieżą tajniki surowców i technik kulinarnych, z których korzystają jego rodacy. Pokazał również powiązanie kuchni z religią i jej wymogami.
Wspólne gotowanie zakończyła degustacja.
Mamy nadzieję na ponowne spotkanie z Panem Abdulwahidem w nowym roku szkolnym, kiedy wspólnie przygotujemy jemeńską słodkość czyli baklawę.
Przy okazji dziękujemy Panu Dariuszowi Tymińskiemu za zaproszenie ciekawego gościa.
D. Waszczeniuk
ZOBACZ GALERIE