starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Gość z Jemenu w Iwaszkiewiczu

08-06-2016 14:23

A A A

W Dniu Dziecka czyli 1 czerwca klasa II technikum żywienia i organizacji usług - w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie - na zajęciach gastronomicznych gościła Pana Abdulwahida Alsharafi z Jemenu. Miły gość uczył młodych adeptów sztuki kulinarnej sporządzania popularnej potrawy kuchni jemeńskiej kabsy, czyli aromatycznego kurczaka z warzywami i ryżem basmati. Tajemnicą doskonałej potrawy okazała się mieszanka przypraw z kardamonem, czarnym pieprzem, koprem i czosnkiem oraz mieszanka warzyw. Smak potrawy zaskakująco podbił dodatek drobno siekanej skórki pomarańczy. Całości dopełniał sypki, gotowany ryż basmati. Ciekawostką jest to, że kabsa to potrawa jednogarnkowa.

W trakcie oczekiwania na gotową potrawę nasz gość bardzo ciekawie opowiadał ogólnie o kuchni arabskiej i bardziej szczegółowo o swojej domowej kuchni jemeńskiej. Odkrywał po kolei przed młodzieżą tajniki surowców i technik kulinarnych, z których korzystają jego rodacy. Pokazał również powiązanie kuchni z religią i jej wymogami.

Wspólne gotowanie zakończyła degustacja.

Mamy nadzieję na ponowne spotkanie z Panem Abdulwahidem w nowym roku szkolnym, kiedy wspólnie przygotujemy jemeńską słodkość czyli baklawę.

Przy okazji dziękujemy Panu Dariuszowi Tymińskiemu za zaproszenie ciekawego gościa.

 D. Waszczeniuk

ZOBACZ GALERIE