08-08-2016 12:19
Miód, nazywany płynnym złotem, posiada walory nie tylko smakowe, ale i lecznicze. Może być też składnikiem prawdziwych arcydzieł kulinarnych, o czym mogą przekonać się organizatorzy organizowanego od lat konkursu „Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej”. W tym roku czekamy na wyroby cukiernicze, m.in. ciasta, ciastka, torty, tarty itp. Wykonawcy najsmaczniejszych produktów otrzymają atrakcyjne nagrody.
W tym roku, Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, MODR oddział Bielice i Powiatowe Koło Pszczelarzy zapraszają do udziału w kolejnej, ósmej już edycji tegoż konkursu, który odbędzie się w ramach dożynek powiatu sochaczewskiego, a te odbędą się 18 września w Kurdwanowie w gminie Nowa Sucha.
Wszystkich amatorów pieczenia i smakowania wypieków cukierniczych organizatorzy zapraszają do udziału w konkursie. Jego przedmiotem są produkty regionalne, przeznaczone do bezpośredniego spożycia, charakteryzujące się szczególnymi walorami estetycznymi i smakowymi. Oczywiście składnikiem niezbędnym jest miód. Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody. W tym roku konkurs przewiduje tylko jedną konkurencję - wyroby cukiernicze.
W skład komisji konkursowej wchodzą tradycyjnie przedstawiciele MODR Warszawa Oddział Bielice, Starostwa Powiatowego w Sochaczewie, Powiatowego Koła Pszczelarzy w Sochaczewie oraz Rady Powiatowej MIR.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy, którzy dostarczą swoje produkty do sekretariatu MODR O/Bielice w dniu 16 września 2016 r. do godz. 12.00. Produkty oceni komisja 16 września o godz. 13.00. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbędzie się 18 września dożynek powiatowych w Kurdwanowie. – Zachęcamy do udziału w tym wyjątkowym cukierniczym konkursie. Każdego roku przygotowane wypieki kuszą nie tylko wyglądem, ale i smakiem – mówi Anna Syperek, która z ramienia Starostwa zasiada w komisji oceniającej produkty. – Oceniamy więc nie tylko walory estetyczne, ale i smakowe. Panie przygotowują z miodu wyroby cukiernicze m.in. – torty, pierniki, ciasteczka czy serniki. Liczymy, że nie inaczej będzie tym razem. Warto już dziś pomyśleć o uczestnictwie w konkursie i przepisie na miodowe ciasto – dodaje A. Syperek.
ZOBACZ GALERIE