09-03-2017 15:31
Tradycją Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie są szkolne konkursy kulinarne. Tym razem młodzi pasjonaci sztuki gotowania otrzymali zadanie przygotowania, zgodnie z tytułem konkursu „Tanie danie”, dania głównego, którego koszt mieściłby się w kwocie 10 złotych za porcję. Zgodnie z zapisami regulaminu konkursu jego uczestnicy obok receptury musieli sporządzić kosztorys potrawy oraz okazać się paragonami zakupu surowców.
Konkurs tradycyjnie był skierowany do uczniów klas gastronomicznych technikum i szkoły zawodowej. Młodzi kucharze jak zwykle wykazali się kreatywnością, umiejętnościami zawodowymi oraz przestrzeganiem zasad fair play. Zdrowa rywalizacja zaowocowała ciekawymi i smacznymi daniami. W trakcie konkursu uczestnikom towarzyszyli jurorzy techniczni a gotowe dania konkursowe oceniali jurorzy degustacyjni. Po podliczeniu punktów ogłoszono wyniki:
I miejsce: Daniel Lesiewicz i Mateusz Krucz z klasy I TŻiUG za danie Nadziewana pierś w stylu śródziemnomorskim,
II miejsce: Mateusz Traczyk i Eryk Jarota z klasy II TŻi UG za danie Roladka schabowa w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i puree jabłkowym,
III miejsce: Natalia Ciemniewska i Jarosław Maślanka z klasy II ZSZ KUCHARZ za danie Schab w pomarańczach z glazurowaną marchewką i kaszą gryczaną.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody książkowe oraz karnety na basen MOSiR i siłownię Cross-Park Full Body Workout w Sochaczewie. Sponsorom nagród serdecznie dziękujemy.
Organizatorami konkursu i fundatorami nagród książkowych były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza.
Mamy nadzieję na duże zainteresowanie następnym konkursem kulinarnym i już teraz zapraszamy do udziału w nim. Informacje tradycyjnie na www.iwaszkiewicz.edu.pl/ i www.facebook.com/ZSIwaszkiewicz/
D.Waszczeniuk
ZOBACZ GALERIE