starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

„Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej” w Iwaszkiewiczu  – II edycja

28-04-2017 16:20

A A A

25 kwietnia  2017 roku w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza odbył się już drugi  finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. W tegorocznej rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej oprócz czterech zespołów z Iwaszkiewicza wzięły udział dwie drużyny  z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu.

Do jury degustacyjnego zostali zaproszeni: dyrektor Hanna Bonecka, wicedyrektor Renata Leśniewska-Skoneczna, Urszula Opasiak, dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji Starostwa Powiatowego w Sochaczewie, Wioletta Cabanowska i Monika Pawełek z Dworu Strzyżew, Janusz Bąbała - właściciel sklepu „U Janusza”, Jakub Kłoszewski z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin, Renata Pawlikowska i Agnieszka Wiosetek–Reske nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomi w Zespole Szkół w Łowiczu, Elżbieta Sobczyńska i Agnieszka Mućka z zespołu do spraw promocji szkoły w Iwaszkiewiczu. Techniczną opiekę nad konkursem sprawowały nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomi z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza: Katarzyna Strzałkowska-Bonat, Lidia Pojawa i Dorota Waszczeniuk.  

Członkowie jury degustacyjnego zostali postawieni przed bardzo trudnym zadaniem, ponieważ musieli ocenić dania według następujących kryteriów: wygląd, smak, dobór składników,  a także zgodność z regionalną tradycją. Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużymi umiejętnościami, kreatywnością i fantazją,  a co najważniejsze, przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Ostatecznie, po przeliczeniu przyznanych przez jury punktów, wyłoniono zwycięzców:

I miejsce zdobyli:  Dawid Rębowski,  klasa IV Technikum oraz Mikołaj Marciniak, klasa III Technikum w  Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza, którzy przygotowali faszerowane polędwiczki z buraczkowym spaghetti , ziemniaczanymi wachlarzami i pikantnym sosem oraz deser o wdzięcznej nazwie  Oczekiwanie na wiosnę.

II miejsce zdobyli: Mateusz Kurcz i Daniel Lesiewicz z klasy I Technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza za przygotowanie  królika w sosie śmietanowym z kurkami oraz  owoców  zapiekanych  pod kruszonką jako deseru.

III miejsce zdobyły:  Martyna Sołtysiak i Monika Panak z klasy II Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu, które przygotowały pstrąga faszerowanego z surówką z kalarepy, a na deser ciastko gruszkowo- wiśniowe z sosem waniliowym.

Nagrodę specjalną Dyrektora Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie  otrzymały: Dominika Czubak i Wiktoria Walendziak z klasy III Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu za przygotowanie   roladek  z kurczaka na postumencie z kaszy jaglanej z karmelizowanym burakiem i sosem śmietanowo ziołowym, a  na deser musu z kaszy manny jabłkowo- malinowego.

Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, m.in. pamiątkowe dyplomy, sprzęt AGD, książki o tematyce kulinarnej.

Sponsorami  nagród w konkursie byli: Starosta Jolanta Gonta, Monika Pawełek - menager "Dworu Strzyżew", Państwo Ewa i Janusz Bąbałowie - właściciele sklepu spożywczego „U Janusza", Jakub Kłoszewski z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin, Hanna Bonecka Dyrektor Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.

Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

  1. Sobczyńska

Foto A. Biszczan