starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Kulinarne zmagania z literaturą w Iwaszkiewiczu

08-12-2017 15:47

A A A

W ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa uczniowie technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza wzięli udział w projekcie „Co jadają bohaterowie literaccy? Kulinaria w literaturze”. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Zgłosiło się 6 dwuosobowych zespołów. Zadaniem uczestników było przygotowanie deseru, którego inspiracją był tekst literacki, znalezienie i przedstawienie jury fragmentu teksu literackiego, który był inspiracją do stworzenia pysznego deseru..

Jury konkursu oceniało stopień nawiązania deseru do przedstawionego tekstu, smak, estetykę podania i kreatywność zawodników. Członkowie jury mieli dylemat, ponieważ uczestnicy konkursu wykazali się ogromną pomysłowością i wrażliwością estetyczną. Po burzliwych obradach połączonych z degustacją pani Dyrektor Hanna Bonecka ogłosiła wyniki i wręczyła nagrody.

I miejsce zdobyli uczniowie III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych - Eryk Jarota i Mateusz Traczyk. Drużyna przygotowała strucel jabłkowy, którego inspiracją był „Harry Potter” J. Rowling.

II miejsce zdobyli uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych -Przemysław Wojcieski i Emil Piotrowski. Drużyna zainspirowana wierszem „W malinowym chruśniaku” B. Leśmiana przygotowała malinową chmurkę.

III miejsce zdobyli uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych – Kacper Bryński i Mateusz Krucz. Drużyna przygotowała Schokoladentorten, inspiracją była książka „Czekolada” J. Harris

Konkurs przygotowały panie: D. Waszczeniuk, K. Strzałkowska- Bonat i L. Pojawa we współpracy z biblioteka szkolną. Nagrody ufundowały panie: R. Gasik i E. Sobczyńska.

Ponadto każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz wejściówkę na lodowisko miejskie lub siłownię ufundowane przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sochaczewie. Organizatorzy dziękują młodzieży za udział w konkursie.

R. Gasik, E. Sobczyńska

 

ZOBACZ GALERIE