08-12-2017 15:47
W ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa uczniowie technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza wzięli udział w projekcie „Co jadają bohaterowie literaccy? Kulinaria w literaturze”. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Zgłosiło się 6 dwuosobowych zespołów. Zadaniem uczestników było przygotowanie deseru, którego inspiracją był tekst literacki, znalezienie i przedstawienie jury fragmentu teksu literackiego, który był inspiracją do stworzenia pysznego deseru..
Jury konkursu oceniało stopień nawiązania deseru do przedstawionego tekstu, smak, estetykę podania i kreatywność zawodników. Członkowie jury mieli dylemat, ponieważ uczestnicy konkursu wykazali się ogromną pomysłowością i wrażliwością estetyczną. Po burzliwych obradach połączonych z degustacją pani Dyrektor Hanna Bonecka ogłosiła wyniki i wręczyła nagrody.
I miejsce zdobyli uczniowie III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych - Eryk Jarota i Mateusz Traczyk. Drużyna przygotowała strucel jabłkowy, którego inspiracją był „Harry Potter” J. Rowling.
II miejsce zdobyli uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych -Przemysław Wojcieski i Emil Piotrowski. Drużyna zainspirowana wierszem „W malinowym chruśniaku” B. Leśmiana przygotowała malinową chmurkę.
III miejsce zdobyli uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych – Kacper Bryński i Mateusz Krucz. Drużyna przygotowała Schokoladentorten, inspiracją była książka „Czekolada” J. Harris
Konkurs przygotowały panie: D. Waszczeniuk, K. Strzałkowska- Bonat i L. Pojawa we współpracy z biblioteka szkolną. Nagrody ufundowały panie: R. Gasik i E. Sobczyńska.
Ponadto każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz wejściówkę na lodowisko miejskie lub siłownię ufundowane przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sochaczewie. Organizatorzy dziękują młodzieży za udział w konkursie.
R. Gasik, E. Sobczyńska
ZOBACZ GALERIE