starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Tradycyjnie i regionalnie

08-10-2010 09:52

A A A
Promocja regionu poprzez produkt tradycyjny i regionalny – pod takim tytułem w ostatnią środę, 6 października w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Sochaczewie odbyło szkolenie dla wszystkich zainteresowanych wyrobami kulinarnymi Mazowsza.

O produkcie tradycyjnym i regionalnym jako szansie promocji regionu mówił Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego. Podczas szkolenia kolejni prelegenci opowiadali m.in. o Sieci Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsza, produkcji serów zagrodowych. Prezentacji laureatów konkursu o Laur Marszałka dokonała Magdalena Jankowska z ODR w Bielicach. Niektóre nagrodzone produkty można było smakować podczas szkolenia. W przerwie uczestnicy mogli degustować mazowieckie produkty tradycyjne i regionalne, wśród których były pierogi, podroby, pieczywa, grzyby i papryka w zaprawach a także słodkości w postaci pączków i innych różnorodnych ciast. Prezentowane były też liczne nalewki, m.in. miodowe.
Obecny na szkoleniu współorganizator szkolenia starosta sochaczewski Tadeusz Koryś nie krył zadowolenia z faktu zorganizowania takiego właśnie przedsięwzięcia w Sochaczewie. – Wracamy do wyrobów regionalnych i lokalnych wypiekanych oraz wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Potrawy dziś przez Państwa przygotowane i prezentowane to prawdziwe dziedzictwo kulinarne i małe dzieła sztuki. Ich naturalność jest marką samą w sobie. W ostatnim czasie kładzie się nacisk na to, co regionalne, wracamy do źródeł, nastała moda na zdrowe odżywianie. To bardzo dobrze. Jestem przekonany, że to nie efekt krótkotrwały, ale dzięki przekazywanym przepisom na dane wyroby czy wypieki będziemy długo jeszcze mogli cieszyć podniebienia takimi smakowymi cudami – mówił starosta T. Koryś,

Organizatorami szkolenia był Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie oddział w Bielicach, Starostwo Powiatowe w Sochaczewie oraz Rada Powiatowa Mazowieckiej Izby Rolniczej.

ZOBACZ GALERIE