Smacznie i pożytecznie
15-12-2004 10:46
A
A
A
Wydział Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Sochaczewie przygotowuje akcję promocyjną „Przez podniebienie do serca, czyli podróże kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej”.
Inspiracją rozpoczęcia prac nad projektem był ogólnopolski konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, którego etap regionalny odbył się podczas Dożynek Wojewódzkich w Sochaczewie, natomiast finał miał miejsce na Międzynarodowych Targach „Polagra” w pawilonie produktu lokalnego i regionalnego. Jak zauważyli uczestnicy konkursu, organizatorzy, jury, a przede wszystkim publiczność, kulinarne specjały są doskonałym ambasadorem regionów, gmin czy miejscowości. Promocja potraw, nalewek, przetworów często jednoznaczna jest z promocją regionu. Nie ma chyba Polaka, który nie zna góralskiego oscypka, toruńskiego piernika, krakowskiego precla, część zaś gustuje w łąckiej śliwowicy.
Wiele ciekawostek kulinarnych znajduje się zapewne w domach mieszkańców naszego powiatu. Często przepisy są pieczołowicie przechowywane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Część z nich może posiada swoją małą historię, związana jest z jakąś anegdotą.
Zachęcamy wszystkich do podzielenia się z nami sochaczewskim kulinarnym dziedzictwem. Nagrodzone i wyróżnione przepisy zostaną wykorzystane w Mazowieckim Konkursie Kulinarnym organizowanym przez Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki oraz w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Ewentualne sukcesy pozwolą na zaistnienie podczas kolejnej edycji poznańskich targów z własnym produktem kulinarnym.
Planowane jest również przygotowanie wydawnictwa w formie przewodnika kulinarnego po naszym regionie. Warunkiem jest oczywiście zebranie dostatecznej ilości przepisów.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do Wydziału Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego, ul. Ziemowita 10.