07-12-2018 15:10
W ramach projektu unijnego „Zawodowcy na start”, uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZS RCKU Sochaczew zakończyli właśnie cykl zajęć praktycznych z cukiernictwa. Ich tematyka to: „Akademia czekolady”, „Torty i ciasta”, a także „Ozdabianie ciast i wypieki z ciasta francuskiego”. Każdy temat obejmował po 16 godzin zajęć praktycznych. Jest to o tyle ważne, że program nauczania w TŻiUG obejmuje mało treści z zakresu cukiernictwa.
W zajęciach brały udział dwie 12 osobowe grupy uczniów. Każdy mógł nauczyć się wykonywać rozmaite słodkości. Od pralin, poprzez klasyczne ciasta, aż po wykwintne torty. Zajęcia obejmowały cały proces technologiczny: od mieszania mąki i jaj, po najnowsze trendy w sztuce zdobienia wyrobów cukierniczych. Warsztaty zdobyły dobrą renomę, niektóre były chętnie obserwowane przez dyrekcję i nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Profesjonalne szkolenie, zgodne z najnowszymi trendami w cukiernictwie, to zasługa prowadzących je uznanych mistrzów cukiernictwa i trenerów, min.: Pawła Zalewskiego, Teresy Michałczak i Pawła Gurtowskiego. Uczniowie mieli możliwość posługiwania się profesjonalnym sprzętem, a także poznali specjalne surowce przeznaczone do cukiernictwa. Dużo też opowiadali o kulisach zawodu i perspektywach pracy.
Nauczyciele i dyrekcja z ogromną satysfakcją słuchali pochwał pod adresem uczniów. Prowadzący docenili ich zaangażowanie i kreatywność. Kilka uczennic zostało zaś wyróżnionych za bardzo wysokie umiejętności cukiernicze. Jeśli pójdą tą drogą, sukces w branży gwarantowany.
ZS RCKU Sochaczew
ZOBACZ GALERIE