starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Słodkości w „Ogrodniku”

07-12-2018 15:10

A A A

W ramach projektu unijnego  „Zawodowcy na start”, uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZS RCKU Sochaczew zakończyli właśnie cykl zajęć praktycznych z cukiernictwa. Ich tematyka  to: „Akademia czekolady”, „Torty i ciasta”, a także „Ozdabianie ciast i wypieki z ciasta francuskiego”. Każdy temat obejmował po 16 godzin zajęć praktycznych. Jest to o tyle ważne, że program nauczania w TŻiUG obejmuje  mało treści z zakresu cukiernictwa.

W zajęciach brały udział dwie 12 osobowe grupy uczniów. Każdy mógł nauczyć się wykonywać rozmaite słodkości. Od pralin, poprzez klasyczne ciasta, aż po wykwintne torty. Zajęcia obejmowały cały proces technologiczny: od mieszania mąki i jaj, po najnowsze trendy w sztuce zdobienia wyrobów cukierniczych. Warsztaty zdobyły dobrą renomę, niektóre były chętnie obserwowane przez dyrekcję i nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Profesjonalne szkolenie, zgodne z najnowszymi trendami w cukiernictwie, to zasługa prowadzących je uznanych mistrzów cukiernictwa i trenerów, min.: Pawła Zalewskiego, Teresy Michałczak i Pawła Gurtowskiego. Uczniowie mieli możliwość posługiwania się profesjonalnym sprzętem, a także poznali specjalne surowce przeznaczone do cukiernictwa. Dużo też opowiadali o kulisach zawodu i perspektywach pracy.

Nauczyciele i dyrekcja z ogromną satysfakcją słuchali pochwał pod adresem uczniów. Prowadzący docenili ich zaangażowanie i kreatywność. Kilka uczennic zostało zaś wyróżnionych za bardzo wysokie umiejętności  cukiernicze. Jeśli pójdą tą drogą, sukces w branży gwarantowany.

 

 ZS RCKU Sochaczew

ZOBACZ GALERIE