19-12-2018 12:27
Uczniowie z sochaczewskiego „Ogrodnika” mieli okazję brać udział w cyklu szkoleń w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim. We wrześniu odbyły się dwa spotkania. Tematem pierwszego szkolenia była "Pizza&Pasta", nasza młodzież mogła poznać tajniki kuchni włoskiej przygotowując m.in.: Prosciutto di Bufala, Spaghetti all’Amatriciana, Penne Carbonara, Lasagne, Gnocchi, Risotto Gamberi i klasyczną włoską pizze. Kolejne warsztaty były pod hasłem "Dziczyzna i dzikie ptactwo" na których uczniowie przygotowywali dania z dzika, sarny i kaczki.
Młodzież z „Ogrodnika” po raz kolejny wzięła udział w szkoleniu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim. Tym razem tematem przewodnim były „Desery w kuchni miedzynarodowej”. Uczniowie pod okiem profesjonalnego kucharza Karola Lisińskiego tworzyli prawdziwe cuda. Każdy mógł nauczyć się wykonywać rozmaite słodkości. Przygotowali miedzy innymi: Sernik z białej czekolady, Szarlotkę w tortilli z sosem waniliowym, Tiramisu, Naleśniki Suzette, Fondat czekoladowy oraz Tarta Tatin z jabłkami i lodami waniliowym. Uczniowie byli zachwyceni warsztatami, mieli możliwość posługiwania się profesjonalnym sprzętem, a także poznali specjalne surowce przeznaczone do cukiernictwa. Prowadzący docenił zaangażowanie i kreatywność naszych uczniów. Wiedzę, którą zdobyli śmiało mogą wykorzystać w przyszłości.
Taka forma nauki jest dla młodzieży niezwykle ciekawa i zostaje na długo w ich głowach mają możliwość gotowania w świetnie wyposażonej kuchni z bogatym asortymentem surowców, pod okiem profesjonalisty. Zachęcamy wszystkich uczniów do takiej formy doskonalenia swojego warsztatu.
ZSRCKU
ZOBACZ GALERIE