starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Finał IV edycji konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej” w Iwaszkiewiczu

19-04-2019 11:19

A A A

Już czwarty raz  pracownia gastronomiczna w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie stała się areną rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej. 4 kwietnia 2019 roku odbył się finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”.

Do rywalizacji przystąpiły dwie drużyny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego  im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r. oraz cztery drużyny z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie. Jury degustacyjne w składzie: dyrektor szkoły Hanna Bonecka, wicedyrektor Renata Leśniewska-Skoneczna, Urszula Opasiak dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji w Sochaczewie, Anna Ulicka wicedyrektor Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, Agnieszka Mućka kierownik Kształcenia Praktycznego w Iwaszkiewiczu oraz Elżbieta Sobczyńska z zespołu do spraw promocji szkoły, zostało postawione przed bardzo trudnym zadaniem. Komisja musiała ocenić dania według następujących kryteriów: wygląd, smak, dobór składników, a także zgodność z regionalną tradycją. Uczestnicy konkursu wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością, a co najważniejsze, przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Ostatecznie, po przeliczeniu przyznanych przez jury punktów, wyłoniono zwycięzców:
I miejsce zdobyli: Aleksandra Hołoś i Daniel Nosarzewski z klasy III technikum w Iwaszkiewiczu, którzy przygotowali kaczkę z glazurowanymi brokułami w owocowej otoczce;
II miejsce zdobyli: Karolina Rogeńska oraz Patryk Pasiński z klasy  II technikum w Iwaszkiewiczu, którzy  przygotowali nadziewańce drobiowe z kolorową sałatką;

III miejsce zdobyły: Izabela Lewandowska i Joanna Kacprzak z klasy II technikum w Iwaszkiewiczu, które przygotowały kurczaka w gnieździe w słonecznym puree.

Pozostali uczestnicy konkursu Karolina Lipińska, Weronika Gołębiowska, Wiktoria Żakowska i Jarosław Bujko z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego „Ogrodnik” oraz Mateusz Borecki i Kacper Kornacki z Iwaszkiewicza  zostali nagrodzeni za zajecie czwartego miejsca.
Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali min. pamiątkowe dyplomy, książki o tematyce kulinarnej, akcesoria gastronomiczne, wejściówki na basen i siłownię. Sponsorami nagród w konkursie byli: starosta sochaczewski Jolanta Gonta, państwo Ewa i Janusz Bąbałowie - właściciele sklepu spożywczego „U Janusza”, Gospodarstwo rolne Grzegorza Stasiaka,  Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sochaczewie, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w Warszawie oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza. Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują uczestnikom i sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

E.S.

ZOBACZ GALERIE