18-09-2019 08:28
Na Dożynkach Powiatowych w Giżycach poznaliśmy laureatów XI już edycji konkursu kulinarnego pn. „Miodowe przysmaki ziemi sochaczewskiej”. W tym roku po raz pierwszy został on przeprowadzony podczas uroczystości dożynkowych. Tu miał też miejsce na scenie moment ogłoszenia wyników i wręczenia nagród zwycięzcom.
Organizatorami konkursu są: MODR oddział Warszawa, Starostwo Powiatowe w Sochaczewie i Powiatowe Koło Pszczelarzy w Sochaczewie.
W tym roku zakładał on dwie kategorie produktów regionalnych, które w składzie miały zawierać obowiązkowo miód: wyroby cukiernicze oraz druga – napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe). W tym roku organizatorzy zaprosili do konkursu, obok osób indywidualnych koła gospodyń wiejskich.
Produkty należało dostarczyć w dniu dożynek, tj. 15 września do namiotu MODR-u. O godzinie 14.00 zebrała się komisja konkursowa w składzie: Agnieszka Brzeska – Urząd Gminy Iłów, Agnieszka Grzelak – Rada Powiatowa Mazowieckiej Izby Rolniczej, Zygmunt Łukasiewicz i Stefan Peńśko z Powiatowego Koła Pszczelarzy oraz Agnieszka Okraska - MODR Bielice.
Do konkursu wyroby zgłosiło 12 osób w kategorii wyroby cukiernicze oraz 6 osób w kategorii napoje regionalne.
Komisja przyznała nagrody za I, II i III miejsca, wyróżnienia oraz dwie nagrody specjalne ufundowane przez Radę Powiatową MIR i wójta gminy Iłów.
Nagrody, które ufundowało Starostwo Powiatowe w Sochaczewie wręczała na scenie Katarzyna Michalska, sekretarz gminy Iłów oraz Krzysztof Szumski – dyrektor MODR, Zygmunt Łukasiewicz i Anna Syperek (Starostwo Powiatowe w Sochaczewie). A wśród nagród były m.in. termosy, miksery, blendery, wypiekacze do mufinek, zestawy kawowe, podgrzewacze, karafki oraz soki ufundowane przez „Tęczowy Ogród”.
Wyniki przedstawiają się następująco:
wyroby cukiernicze
1 miejsce – Irena Izydorczyk za ciasto miodowiec (gm. Iłów)
2 miejsce – Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza w Giżycach za ciasto miodownik z jabłkiem
3 miejsce – KGW Kreatywni w Kozłowie Biskupim i Kornelinie za chleb pszenno-razowy z miodem i ziarnami (gm. Nowa Sucha)
wyróżnienia:
- Marta Urbaniak za ciastko jeżakowiec miodowy (gm. Iłów)
- Lucyna Wojtczak za ciasto miodowo-jabłkowe (gm. Teresin)
- Kamila Zielińska za ciasto miodowa pokusa (gm. Młodzieszyn)
- KGW Ostrowce za pieczone jabłka z karmelem miodowym (gm. Iłów)
- Barbara Dmowska za torcik orzechowo-miodowy (Iłów)
- KGW Pszczółki za ciasto pszczółka (gm. Iłów)
- KGW w Ładach za ciasto leśne mrowisko (gm. Iłów)
- KGW Kreatywni za ciasto miodownik (gm. Nowa Sucha)
- KGW w Żdżarowie za piernik (gm. Sochaczew)
napoje regionalne
1 miejsce – Sebastian Szymańczak za napój krupnik (gm. Teresin)
2 miejsce – KGW Kreatywni za nalewkę tyrajmisiu z miodem (gm. Nowa Sucha)
3 miejsce – KGW Kreatywni za nalewkę miętą trącone z miodem (gm. Nowa Sucha)
wyróżnienia:
- KGW Pszczółki za herbatkę miętowo-lipową z miodem (gm. Iłów)
- Daniel Chłystek za wino z mniszka lekarskiego (gm. Sochaczew)
- KGW Kreatywni za chłodnik piwny z miodem i serem twarogowym (gm. Nowa Sucha)
nagroda MIR-u: KGW Kreatywni oraz KGW w Ładach
nagroda wójta gminy Iłów: KGW Kreatywni
Starostwo Powiatowe w Sochaczewie
ZOBACZ GALERIE