starostwo powiatowe w sochaczewie
filtr graficzny dla strony powiat sochaczew
Wydz. Komunikacji sprawdź nr w kolejce Aktualności Powiatowy Rzecznik Konsumentów Lista Organizacji Pozarządowych Ważne Telefony Szkoły Szkoły Podstawowe Szkoły Ponadpodstawowe Niepubliczne Szkoły i Placówki Oświatowe Konkursy RODZINY ZASTĘPCZE Projekty Dotacje z budżetu państwa Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg CYFROWY POWIAT Rządowy Fundusz Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych Program Inwestycyjny Centralny Port Komunikacyjny Sektorowy Program Wsparcia pn. "Bezpieczne Drogi" Przez Centralny Port Komunikacyjny Sp. z o.o. Numery kont bankowych Petycje Budżet Obywatelski 2018 - realizacja 2019 r. 2019 - realizacja 2020 r. 2020 - realizacja 2021r. RODO RAJD ROWEROWY Transmisje internetowe z sesji Rad Powiatu Punkt Nieodpłatnej Pomocy Prawnej Edukacja Prawna MONITORING PLATFORMA ZAKUPOWA TURNIEJ DZIKICH DRUŻYN Wersja kontrastowa

Iwaszkiewicz „Dobrze zaPROJEKTowaną szkołą”

26-05-2020 15:01

A A A

Na początku lutego 2020 roku  klasy II hd i III ah Technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza otrzymały nagrodę pieniężną dla laureata I stopnia konkursu „Dobrze zaPROJEKTowana szkoła” wydawnictwa Nowa Era na przeprowadzenie projektu polonistycznego „Co jadano w Soplicowie?”.  Projekt został przygotowany przez nauczycielkę języka polskiego, p. Magdalenę Antoniak . Do konkursu swoje kreatywne pomysły zgłosiło aż 887 szkół, z czego nagrodzonych zostało  tylko 60. Zwieńczeniem kilkutygodniowych działań młodzieży miała być (według założeń) dwudniowa uczta staropolska dla uczniów szkoły przygotowana na podstawie informacji zawartych na kartach „Pana Tadeusza”.

       Prace nad realizacją projektu przebiegły na początku bez zakłóceń, według wcześniej przyjętego harmonogramu. Młodzież przygotowała: prezentację o daniach opisanych w epopei, karty menu staropolskiego, przepisy dań inspirowanych „Panem Tadeuszem”, plakaty prezentujące stroje postaci Mickiewiczowskich, scenariusze dwudniowej uczty i wybrała potrawy, które miały być ugotowane w szkole, a podawane podczas biesiady. Niestety uczta, zaplanowana na koniec marca, nie odbyła się z powodu wybuchu pandemii. Dlatego też projekt uległ pewnym modyfikacjom. Uczniowie:

  • przygotowali/zakupili stroje wzorowane na tych z XIX wieku,
  • zorganizowali sesje zdjęciowe prezentujące kostiumy,
  • wykonali drzewa genealogiczne rodzin Sopliców i Horeszków,
  • zaprojektowali dwie strony internetowe: Karczma „Soplicówka” i Stroje w „Panu Tadeuszu”,
  • zaprojektowali i wydrukowali fotoksiążkę z opracowanymi wcześniej przepisami oraz ze zdjęciami samodzielnie     przygotowanych potraw,
  • wykonali dwa filmiki prezentujące nasze zmagania z „Panem Tadeuszem”.

Szczególnie w te prace zaangażowali się: Agata Szymańska, Natalia Staniaszek, Olga Kiewel, Karolina Misiak, Wiktoria Bednarska, Małgorzata Piątkowska, Adam Roszczyk, Konrad Szyprowski, Szczepan Felczak, Bartłomiej Matczak (uczniowie klasy IIIah) oraz Karolina Grabarczyk, Joanna Orłowska , Ilona Feliniak, Dawid Kruszyński (reprezentanci klasy II hd).

Dzięki uczestnictwu w projekcie młodzież: w ciekawy sposób przyswoiła treść „Pana Tadeusza”, poznała potrawy utrwalone na kartach epopei, rozwinęła swoje talenty, np. plastyczne, poetyckie, graficzne, poznała charakterystyczne stroje z XIX wieku, nauczyła się obsługiwać różne aplikacje komputerowe Sama realizacja tego przedsięwzięcia dla większości okazała się dobrą zabawą, umożliwiającą w niekonwencjonalny sposób przyswoić wiedzę humanistyczną, a jednocześnie zaprezentować umiejętności zawodowe.

 

ZOBACZ GALERIE